Vremenska Prognoza

February 2, 2011

Sjajne a jednostavne krofne

Tradicionalne krofne koje se prže u masti i bušne su unutra. Mogu se i peći kao američke krofne ali tada se gubi šupljina u njima i ne ostavljaju neki poseban utisak.


Sastojci
2 žumanca
2 kašike masti
6 kašika šećera
½ kašičice soli
500ml mleka
1kg brašna
1 kockica svežeg kvasca (može i suvi)
1 kesica vanilin šećera
Malo šećera u prahu za posipanje
Oko 3 kašike masti za prženje
Priprema
Staviti kockicu kvasca, kašičicu brašna, kašičicu šećera i mleko na toplo mesto da kvasac nadođe. Umutiti žumanca, šećer, vanilin šećer i mast pa ih dodati u brašno. Zatim polako dodajući mleko sa kvascem zamesiti testo i ostaviti oko 45 minuta na toplom mestu da nadođe. Kada testo jednom nadođe premesiti ga i ostaviti još pola sata da narasta. Nakon toga ponovo razmesiti testo, pa ga na pobrašnjavljenoj podlozi oklagijom razviti na oko 0,5cm debljine i čašom vaditi krofne, koje treba da stoje još oko 10 minuta. Za to vreme zagrejati oko 3 pune kašike masti u dubljoj šerpi, mast mora biti jako vruća. Spuštati krofne u vrelu mast stranom koja je bila okrenuta na gore i uz neprestano drmanje šerpe pržiti dok ne porumene pa ih okrenuti i stalno drmajući ispržiti do kraja. Pržene krofne stavljati prvo na ubrus da se upije višak masti a nakon toga ređati u posudu i posipati šećerom u prahu.
Ove krofne su obično dosta šuplje u sredini pa se mogu i puniti.

Posne kiflice

Jedna od mnoštva varijanti kiflica, lepo se oblikuju, vrlo su izdašne i mekane. Jednostavno se prave i još lakše ručkaju . Idealne za posne dane, kada ponestane ideja.



Sastojci
1 kockica svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
3 šoljice ulja
5 kašika šećera
2 supene kašike sirćeta
500ml mlake vode
Malo soli
Na vrh noža praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
Oko 1kg brašna
Fil
Džem 
Za premaz
1,5 kašičica meda
1 šoljica tople vode

Priprema
Kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom brašna razmutiti u toploj vodi i ostaviti da naraste. Brašno pomešati sa šećerom, praškom za pecivo, vanilin šećerom, solju, zatim dodati ulje pa sa vodom i kvascem zamesiti glatko testo. Testo ostaviti na toplo mesto da narasta oko 1h.
 Potom testo premesiti i ostaviti još 1h da stoji. Nakon toga premesiti testo, razvijati oklagijom na oko 0,5cm debljine, seći u trouglove i sa filom ili bez savijati u kiflice.

 Kiflice ređati u pleh, premazivati medom i vodom i peći na 2200 C oko 15 minuta, dok ne porumene. Pečene kiflice pokriti čistom kuhinjskom krpom i nekom kesom ili celofanom.