Vremenska Prognoza

June 28, 2011

POJAM I ZNAČENJE KRSNE SLAVE

Pre nekoliko godina kada je naša mala porodica počela da slavi Krsnu slavu, imali smo neke nedoumice koje nam je naš tadašnji sveštenik Žarko Aničić, iz Bogorodičine crkve na Zvezdari, vrlo opširno i detaljno zauvek razbio. U poslednje vreme sam nekoliko puta bila u situaciji da srećem ljude sa istim nedoumicama koje smo i mi imali. Zato sam rešila da pojašnjenja našeg sveštenika prenesem i ovde.

Krsna slava je jedna od glavnih odlika srpskog Pravoslavlja, za koju ne zna ostali hrišćanski svet. Slavi se zapravo svetitelj po crkvenom kalendaru, kao zaštitnik naše loze i naše porodice, već hiljadu godina. Preteče Krsnoj slavi su zapravo domaća božanstva iz prehrišćanskog doba koje je mudri Sveti Sava zamenio svetiteljima iz Hrišćanskog sveta pa su tako naši domovi, crkve, manastiri i porodice dobili svoje zaštitnike u skladu sa Pravoslavljem.

Još od pokrštavanja, Krsna slava je ostala jedina neprekinuta tradicija u srpsom narodu već hiljadu godina. Krsna slava se prenosi sa oca na sina i ukoliko sinovi žive u istoj kući sa ocem, slava se zajednički slavi, ali kada neki od sinova zasnuje svoju porodicu i prestane živeti sa ocem u istoj kući, tada treba da počne slaviti slavu u svom novom domu, jer je ona zaštitnik tog doma i pomoćnik u svakom radu. Čak i u porodici sa više sinova svaki sin koji odvojen živi od oca treba da slavi istu slavu kao otac i braća, jer se slava prenosi sa kolena na koleno.

Predavanje slave sinu se vrši tako što prve godine, kada sin zasnuje porodicu, on dolazi kod oca na slavu i kada se slavski kolač iseče otac iz svoje desne ruke sinu predaje četvrtinu kolača, poljube se, čestitaju jedan drugom slavu i otac poželi sinu da dugo i u zdravlju slavi slavu. Sin odnosi četvrtinu kolača kući i pojede je sa svojom porodicom, a naredne godine počinje samostalno da slavi istu slavu kao i otac.

Pred slavu sveštenik posećuje porodicu koja slavi, radi svećenja vodice. Za to je potrebno pripremiti jednu posudu sa vodom, struk bosiljka, malu svećicu, kadionicu, tamjan, žar ili briket i spisak ukućana. Sve ovo postaviti u sobu u kojoj se slavi, ispred ili ispod slavske ikone. Svrha svećenje vodice je da bi blagodat Božija i Sveti Duh ušli u dom i porodicu i da bi porodica dobila blagoslov i duhovnu snagu u radu i životu. Molitva služi za napredak svih članova porodice i za pokoj duše svih srodnika.

Za molitvenu proslavu Krsne slave priprema se slavski kolač, kuvano žito, crno vino i veća sveća.



Slavski kolač je hleb od pšeničnog brašna umešen sa kvascem i u njega se dodaje malo osveštane vodice. Ukrašeni kolač predstavlja Hrista koji je hleb života a vino kojim se kolač preliva, simboliše krv koja je tekla iz Hristovih rana.

Slavsko žito se priprema od čistog i otrebljenog pšeničnog zrna. Ono se prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja kao i za zdravlje i napredak doma ali i za pokoj duša naših predaka. Pšenično zrno u hrišćanstvu ima značenje večnog života – smrti i vaskrsenja. Jako je važno ovo značenje i činjenica da je pravilno pripremati žito za sve slave, jer postoji zabluda u nekim našim krajevima da se žito ne sprema za Aranđelovdan, Gavrilovdan i Svetog Iliju, pošto se oni smatraju ''živim'' svecima. Ali činjenica je da se svi sveci smatraju živim i od Boga proslavljenim, i zato je važno pripremanje žita za sve slave.

Slavska sveća bi trebalo da bude veća i žuta i ona se pali na dan slave, pre sečenja kolača ili ako se kolač seče u crkvi, onda se sveća pali pre ručka. Domaćin se prekrsti , pomoli Bogu i spomene svoju slavu i sveca pa se prekrsti i zapali sveću šibicom. Sveća bi trebalo da gori celi dan slave a gasi se vinom pred odlazak na spavanje. Svetlost sveće simbolizuje svetlost nauke Hristove. Prilikom rezanja kolača pali se mala svećica prethodno pobodena u žito, koja gori tokom obreda, a na kraju se žito preliva vinom a ona gasi i vadi iz žita.

Posle obreda sečenja kolača, prvo se domaćin služi žitom a potom i ostali ukućani prekrstivši se pre i posle uzimanja žita, uz međusobno čestitanje slave. Svaki gost koji dođe mora biti poslužen žitom i slavskim kolačom izrezanim na kriške posle sečenja.

Na dan slave domaćin i domaćica primaju goste ali i putnike namernike kao angele Božije.

Dvorenje slave je običaj koji je opstao u našem narodu a sastoji se u tome da domaćin na dan slave svečano obučen, gologlav i vedar dočekuje goste koje dvori celi dan i ne seda dok sveća gori. Ne seda iz poštovanja prema svetitelju kojeg tog dana slavi i koji se smatra glavnim gostom u njegovoj kući. Ako je domaćin mnogo star, po njegovom dopuštenju slavu dvori neki od mlađih ukućana.

Glavne odlike Krsne slave su slavsko žito, kolač, sveća i vino, a ručak i gozba su sporedna stvar i pitanje želje i mogućnosti porodice.

Još je jako bitno znati da se slava koja pada u dane koji su posni mora slaviti uz posni ručak. To znači da kada slava pada u postu ili u posne dane sredu i petak, ručak mora biti postan. Crkva smatra velikim i pogubnim grehom spremanje mrsne slave u ove dane i navođenje gostiju da se mrse. Bolje je a i dozvoljeno  u tim situacijama odložiti mrsnu gozbu u sledeći dan ako slava ne pada u vreme nekog od velikih postova.

Ako u porodici neko umre, slava se te godine svakako slavi, samo se gosti, osim najbližih, ne pozivaju a sve ostalo se ne prekida.

DEČIJA LOPTA VOĆNA TORTA

Napraviti voćnu tortu u obliku lopte za dečije rođendane deluje teško a zapravo nije teže od spremanja klasičnih torti.



Sastojci:

Za rolate:

20 jaja

20 kašika šećera

20 ravnih kašika brašna

1 kesica praška za pecivo

Fil:

1,2l mleka

4 kesice pudinga od vanile

10 kašika šećera

250g margarina

300g šlaga

2 čaše slatke pavlake

Voće:

Banane, jagode, maline, ananas



Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca pa umutiti 4 puta po 5 belanaca sa po 5 kašika šećera, i u to dodati po 5 žumanaca. Ručno umešati varjačom brašno i za svaku koru na vrh noža praška za pecivo. Peći u podmazanom i brašnom posutom plehu 15 minuta na 220 stepeni. Pečene kore umotati u mokre krpe, u rolate.

Fil: Staviti 1l mleka sa šećerom da provri. Za to vreme razmutiti prašak za puding u preostalo mleko pa to umešati u vrijuće mleko i skuvati gust puding. Da se tokom hlađenja pudinga ne bi stvorila kora, na još vreo puding staviti prijanjajuću foliju ili kesu i ostaviti da se ohladi. U ohlađen puding dodati umućen margarin.

Posebno umutiti šlag sa kiselom pavlakom i to sjediniti sa prethodnim filom.

Polovinu fila upotrebiti za filovanje rolata. Svaku koru namazati filom, posuti jednom vrstom voća i uviti u rolat. Rolate iseći na komade oko 1cm debljine. Uzeti zatim dve približno jednake, veće poluloptaste činije ili vanglice i obložiti ih prijanjajućom folijom. Obložiti zatim dno i stranice činija sa komadima rolata pa preko toga namazati fil i dodati voće, pa preko toga poređati još jedan red rolata, fila i voća. Na kraju poređati ravan red rolata i prekriti u obe činije slojem fila ali bez voća. Spojiti ove dve činije u loptu, trudeći se da se ivice polulopti uklope, malo pritegnuti i ostaviti preko noći u frižider da se stegnu i ohlade. Sutradan pripremiti tacnu za tortu i pažljivo skinuti jednu činiju sa torte, i tu površinu spustiti na tacnu skinuvši prethodno foliju. Na kraju skinuti i drugu činiju pa celu loptu namazati buter kremom i dekorisati šlagom ili fondanom.

June 27, 2011

SLANE KORPICE

Testo za ove korpice je u osnovi testo za slane koktel štapiće, pa ga koristim podjednako i za jedno i za drugo. Posle dužeg isprobavanja odlučila sam se za ovaj recept za slane korpice jer mi klasične slane korpice deluju suvoparno i bezukusno. Ovaj ukus slanih korpica idealno se uklapa sa većinom salata i predjela.





Sastojci:


50g margarina


1 kriška starijeg sira (oko 200g)


1 jaje


250g brašna


1 kašičica soli


Priprema:


Umutiti margarin, jaje i so, pa dodati izdrobljeni sir i brašno i zamesiti testo. Testo će biti pomalo lepljivo ali ne dodavati više brašna, već ga staviti u frižider pokriveno prijanjajućom folijom da stoji oko 30 minuta. Izvaditi testo iz frižidera pa praviti kuglice i rastanjivati ih u margarinom podmazane modle, da sloj testa ne bude deblji od 3 mm. Truditi se da se srednji deo i dno korpice dobro izdube i ne ostane debelo. Ova mera je dovoljna za oko 45 korpica. Peći 10 do 15 minuta na 220 stepeni. Ohlađene korpice puniti nadevima po želji.

MOSKVA ŠNITE TORTA

Uvek kada želim da napravim veliku i čvrstu tortu koja dobro podnosi letnje temparature, vlažnost i fondan, ja se odlučujem za moskva šnite tortu. Ova voćna torta sa lešnicima zaista zaslužuje počasno mesto na listi torti sa voćem.



Sastojci:

Kore:

20 belanaca

400g šećera

400g mlevenih oraha

4 kašike mlevenih lešnika

4 ravne kašike brašna

Fil I:

20 žumanaca

20 kašika šećera

1 kesica pudinga od vanile

500ml mleka

2 kašike gustina

250g margarina sa ukusom slatke pavlake

Fil II:

750ml slatke pavlake

Voće:

500g višanja iz zamrzivača ili kompota

1 manja konzerva komadića ananasa

150g drobljenih lešnika

Priprema:

Umutiti 4 puta po 5 belanaca sa po 100g šećera u čvrst sneg. Nakon toga varjačom umešati po 100g oraha, 1 kašiku lešniku i po 1 kašiku brašna. Pripremljenu smesu sipati u pleh 33x26cm prekriven papirom za pečenje i peći na 200 stepeni oko 15 minuta. Da bi se kore lakše odvajale od papira za pečenje, pre postavljanja u pleh papir obavezno namazati margarinom.

Fil I: Staviti 300ml mleka sa 20 kašika šećera da provri. Za to vreme umutiti žumanca, puding i gustin sa preostalim mlekom pa smesu sipati u provrelo mleko i uz neprestano mešanje skuvati gust krem. Ostaviti krem da se ohladi pa ga pomešati sa umućenim margarinom.

Fil II: Umutiti pavlaku prema uputstvu proizvođača, vodeći računa da se ne premuti.

Voće: Višnje očistiti od koštica i staviti da se ocede.

Anananas u komadićima takođe ocediti od soka.

Finalni postupak: Postaviti koru na tacnu pa je poprskati sokom od višanja i naneti četvrtinu prvog fila. Na ovaj fil naneti višnje blago ih utiskujući. Preko toga namazati trećinu slatke pavlake i posuti trećinom lešnika, pa postaviti sledeću koru. I nju poprskati sokom od višanja i namazati filom I pa naneti ananas blago ga utiskujući. Preko naneti pavlaku, izdrobljene lešnike i sledeću koru. I ovu koru poprskati sokom pa namazati četvrtinom fila I pa naneti i višnje i ananas i preko njih preostalu pavlaku i lešnike. Na kraju postaviti poslednju koru i celu tortu premazati preostalim filom.

Ova torta idealno podnosi fondan, a može se dekorisati i slatkom pavlakom.



LETNJI KOKTEL OD GREJPFRUTA I VIŠANJA

Grejpfrut je nepravedno potisnut iza ostalih citrusa zbog svog gorkog ukusa, iako poseduje zaista neverovatne pozitivne i lekovite osobine. Smatra se da je od sveg južnog voća upravo grejp najbogatiji vitaminom C. Takođe sadrži vitamine B kompleksa i limunsku kiselinu, kao i dosta minerala.



Grejp je glavni lek za uklanjanje zadebljale kože na laktovima i petama. Potrebno je par večeri držati krišku grejpa na laktu ili peti bar 10 minuta. Posle 3 do 4 dana koža će postati mekana i nežna. Uspešno otklanja čak i najtvrđu kožu na laktovima, provereno!!

Takođe je provereno sredstvo za uklanjanje različitih mrlja i pega sa kože, koje nisu staračke već nastale od sunca i drugih uticaja. Dakle, potrebno je koru već isceđenog grejpfruta snažno istrljati popegama na koži i ostaviti da deluje 10 do 15 minuta, pa isprati hladnom vodom. Ovako raditi nekoliko dana i pege će znatno izbledeti i polako nestati.

Za 4 čaše koktela je potrebno:

2 grejpfruta

4 čašica votke

4dl sirupa od višanja ili malina

4 dl kisele vode

Nekoliko višanja iz slatkog

Priprema:

Iscediti po polovinu grejpfruta za svaku čašu i pomešati sok sa po kašičicom šećera. Sipati u velike čaše i dodati po čašicu votke i sirup od višanja ili malina.  Na kraju čaše dopuniti kiselom vodom, dodati po par kockica leda i ubaciti po 2 do 3 višnje kao dekoraciju.

June 22, 2011

SOK OD ŠARGAREPE I CITRUSA

Ovaj zdrav i osvežavajući napitak najbolje je pripremati za trenutnu upotrebu, da bi se u potpunosti postigao efekat. Veoma ukusan ali i zdrav napitak, sok od šargarepe kao i svi produkti od ove biljke poznati su od davnina kao potporno sredstvo za jačanje orgnizma. Posebno se preporučuje deci i trudnicama zbog svog blagotvornog uticaja na organizam i imunitet.



Sastojci:

500g šargarepe

3 limuna

2 pomorandže

250g meda ili šećera

800ml vode

Priprema:

Šargarepu oprati, oljuštiti i izrendati u dublju posudu. Dodati sok od 2 limuna i 2 pomorandže i 800ml vode. Pokriti sud krpom i ostaviti na hladnom 24 sata. Nakon toga procediti tečnost i u to dodati med i sok od jednog limuna. Mešati da se med rastopi, pa sipati u 2 flaše i čuvati u frižideru.  Piti razblažen pola pola sa vodom ili po ukusu.



 

 

June 21, 2011

KAKAO ROLAT SA MALINAMA

Počela je sezona malina!!! Naravno, postoji more recepata za poslastice sa malinama, ali sam ja na brzinu ''smućkala'' ovaj recept za rolat, koji je vrlo koristan kada je stiska sa vremenom, posebno što ne zahteva hlađenje fila, margarin a opet sve stoji čvrsto a ujedno je i kremasto.



Sastojci:

Kora:

3 jaja

160g šećera

100g brašna

1 kašičica praška za pecivo

2 kašike kakao praha

3 kašike vruće vode

Fil I:

300g malina

6 kašika šećera

2 kašike gustina

2 čaše soka od malina ili drugog šumskog ili jagodičastog voća

Fil II:

200g šlaga

450ml vode

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca, pa umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodati žumanca a ostale sastojke umešati varjačom. Peći u podmazanom i brašnom posutom plehu od rerne, 10 do 15 minuta na 220 stepeni. Izvaditi koru iz pleha i odmah uviti u mokru krpu pa ostaviti da se prohladi.

Staviti maline, šećer i 1,5 čašu soka da prokuvaju nekoliko minuta a u preostali sok razmutiti gustin i dodati u ključalu masu pa ukuvati gust krem. Ostaviti da se prohladi.

Umutiti šlag po uputstvu proizvođača.

Nafilovati koru prvo sa voćnim filom pa preko toga namazati 2/3 šlaga i uviti u rolat. Rolat premazati preostalim šlagom i ostaviti malo u frižider da se prohladi.

LEDENE KOCKE

Uvek popularne, kombinacija krema i čokolade, ledene kocke uvek su rado viđene na trpezama. Ovaj recept imam jako dugo i svi koji su probali ledene kocke po ovom receptu, zadovoljni su :)


Sastojci:

Kora:

5 jaja

5 kašika šećera

5 kašika brašna

2 kašike kakao praha

1 kašičica praška za pecivo

2 kašike vruće vode

Fil:

800ml mleka

8 kašika šećera

7 kašika brašna

2 kašike gustina

125g margarina

Sirup:

300ml vode

250g šećera

1 kesica vanilin šećera

Glazura:

100g čokolade za kuvanje

3 kašike ulja

 

Priprema:

Fil: Staviti 500 ml mleka sa 8 kašika šećera da provri. U preostalo mleko razmutiti brašno i gustin pa sipati u provrelo mleko i skuvati gust krem. Ostaviti fil da se ohladi, pa u ohlađen fil dodati 125g umućenog margarina. Staviti tako pripremljen fil 10ak minuta u frižider da se malo stegne, radi lakšeg rada.


Kora: Odvojiti belanca i žumanca, pa umutiti belanca u čvrst sneg sa šećerom, dodati žumanca a na kraju varjačom umešati ostale sastojke. Sipati smesu u podmazan i brašnom posut pleh 25x30cm i peći 15 minuta na 220 stepeni.


Sirup: Dok se kora peče staviti šećer, vanilin šećer i vodu da prokuvaju pa na vruću i pečenu koru sipati vruć siup i ostaviti da se sve ohladi.


Glazura: Rastopiti na tihoj vatri ili na pari, čokoladu i ulje uz povremeno mešanje i ostaviti da se malo prohladi ali ne dozvoliti da se stegne.


Krajnji postupak: Na ohlađenu koru naneti hladan fil i dobro ga poravnjati, pa naneti glazuru od čokolade i brzim potezima je izravnjati preko celog fila. Staviti ledene kocke u frižider par minuta i kad čokolada počne da se steže oštrim nožem naznačiti linije za sečenje, da vam se čokolada ne bi lomila kao meni :(

June 16, 2011

JAGODA BANANA TORTA SA ROLATIMA

Iako postoji tako mnogo recepata za voćnu tortu, ja ponovo nisam odolela da ne napravim neku svoju modifikaciju voćne torte od jagoda.

Nisam želela da bude klasična varijacija banana torte sa rolatima, pa sam smućkala nešto novo.



Sastojci:

Biskvit:

12 jaja

640g šećera

400g brašna

2 kesice praška za pecivo

2 kesice vanilin šećera

6 kašika vruće vode

 

Fil za rolate:

1kg jagoda

15 kašika šećera

2 kesice pudinga od jagoda

40g gustina

6dl gustog soka od jagoda

 

Fil za tortu:

1l mleka

10 kašika šećera

10 kašika (3 kesice) pudinga od vanile

250g margarina

7 kašika praška za šlag penu

200ml mleka ili kisele vode

1kg banana

 

Priprema:

Umutiti 6 belanaca, pa dodati 320g šećera i kad se to lepo umuti dodati žumanca, pa posle kraćeg mućenja dodati brašno pomešano sa 1 kesicom praška za pecivo i toplu vodu. Mutiti dok se sve lepo ne sjedini. Masu sipati u podmazan i brašnom posut veliki pleh od rerne  i peći 15 do 20 minuta na jakoj vati. Pečeni biskvit pokriti mokrom kuhinjsom krpom i ostaviti da se ohladi. Hladan biskvit preseći na pola. Tako pripremiti još jedan biskvit za tortu.

Fil za rolate: Oprane i na krupno isečene jagode preliti sa 4dl soka od jagoda i dodati 15 kašika šećera, pa staviti na jaku vatru da se kuva. Posle 7 do 8 minuta kuvanja razmutiti puding i gustin sa 2dl soka i to uliti u vrijuću masu i uz neprestano mešanje skuvati gust krem.

Krem ostaviti da se ohladi. Hladnim filom mazati biskvite i saviti u rolate.

Fil za tortu: Staviti oko 800ml mleka sa 10kašika šećera da proključa, pa u to sipati preostalih 200 ml mleka pomešanog sa pudingom. Skuvati puding uz neprestano mešanje, pa ga skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi Ohlađen puding izmiksati sa umućenim margarinom.

Umutiti šlag i mikserom ga pomešati sa umućenim kremom od pudinga i margarina.



Finalni postupak

Jedan rolat seći postepeno na šnite debljine oko 1cm, dok se ne pokrije dno tacne za tortu. Na osnovu ovoga iseći ostale rolate da se dobije dovoljan broj komada za 4 sloja torte. Svaki red poređanih šnita tanko prefilovati filom za tortu pa naseckati i rasporediti banane, pa nafilovati sa još malo fila i tako ređati do poslednjeg sloja. Na kraju celu tortu nafilovati i ostaviti da se ohladi i stegne.



Dekorisati tortu po želji. Ova torta dobro podnosi fondan

SLATKO OD VIŠANJA

Još jedna od starinskih varijanti konzerviranja voća je i slatko od višanja. Mnogima omiljena poslastica, slatko od višanja je često posluženje kod naših domaćica.

Kao i slatko od šumskih jagoda  jednostavno se priprema a može jako dugo da ostane nepromenjeno.



Sastojci:

1kg višanja bez koštice

1.5kg šećera

700ml vode

1 kašičica limuntusa

Par listića muškatle rozetla, po želji

Priprema:

Višnje dobro oprati i očistiti ih od koštica. Staviti šećer i vodu u šerpu na jaku vatru da prokuvaju, tj da se šećer ušpinuje. Posle nekih 15ak minuta usuti višnje i nastaviti sa kuvanjem oko 10 minuta. Nakon tog vremena razmutiti limuntus u malo vode i dodati u slatko. Kuvati još malo uz skidanje pene koja će se jasno izdvajati. Kad pena počne da se podiže po celoj površini šerpe, kuvati slatko još par minuta i skinuti sa vatre. Kašikom pokupiti svu zaostalu penu, pa šerpu pokriti mokrom krpom i ostaviti da se ohladi.



Hladno slatko sipati u čiste i suve tegle, pa po želji i mogućnosti, ubaciti list muškatle rozetle zbog karakterističnog mirisa i poklopiti.

SLATKO OD ŠUMSKIH JAGODA

Jun mesec je svakako mesec šumskih jagoda u centralnoj Srbiji. Nema kuće u selu, ali i gradu, koja u ovo vreme ne napravi barem jednu teglu slatkog od šumskih jagoda.



Privlačan miris i zavodljiv ukus je nešto što će svakog navesti da proba ovu prelepu poslasticu od divljih jagoda.

 

Sastojci:

350g šumskih jagoda

1kg šećera

500ml vode

1 kašičica limuntusa

 

Priprma:

U šerpu staviti šećer i vodu i kuvati tj. špinovati na jakoj vatri oko 15 minuta.



Kada se šećer ugusti sipati prethodno oprane i oceđene jagode i nastaviti sa kuvanjem još 10ak minuta, uz povrmeno drmanje šerpe.



Tada razmutiti limuntus u malo vode i sipati u slatko, da bi se dobila lepa boja. Kuvati slatko još malo. Kada počne da se podiže pena po celoj površini šerpe, kuvati još neki minut i skinuti slatko sa vatre, kašikom skinuti penu, pokriti mokrom krpom i ostaviti da se ohladi.



Hladno slatko sipati u čiste i suve teglice i poklopiti. Dobro spremljeno slatko može da stoji do 2 godine bez promene ukusa ili strukture.

 

June 9, 2011

KAD BEBA NEĆE DA JEDE

Guranje ruke kojom prinosite kašičicu bebinim ustima, pljuvanje hrane, izmicanje, odmahivanje glavom u svim pravcima.... da li vam je ovo poznati scenario? U domu zdravlja gde odlazimo sa našom devojčicom, na zidu su istaknuti posteri sa porukom da dete najviše nauči do svoje treće godine. Iz dana u dan sve sam ubeđenija u ovu tvrdnju. Naime, naša devojčica sa 18 meseci pokazuje stvari koje smo je učili mesecima unazad i za koje smo bili ubeđeni da nije prihvatila. Otuda i ovaj post. Od kada je počela sa čvrstom hranom imali smo svetlih ali i onih drugih momenata. E baš ti drugi momenti su koštali puno strpljenja i nerava.



Prve namirnice je prilično lako prihvatila i lako se navikla na novu strukturu hrane. Onda je na red došao krompir pire.... Ja sam kao i svaka mama početnica uradila sve po dobijenom receptu, ali beba nije htela ni da čuje. Odustala sam tog dana od krompira i rešila da isto ponovimo sutra. Sutradan se cela situacija ponovila. E tada sam se odlučila za novi pristup: odložila sam davanje krompira na par dana, dok ga ona zaboravi i onda sam ga pripremila bez mleka, bez miksovanja već sam ga samo ugnjavila i razredila sa jogurtom i gle čuda - smazala je celu porciju. Slična situacija nam se ponavljala sa graškom, sočivom, pasuljem i svaki put je problem uspešno rešavan na sličan način i u svakom slučaju je  problem bio u strukturi hrane. Kasnije kada smo uvodili konditorske proizvode, voće i ostale gotove proizvode rukovodila sam se istom filozofijom zaboravljanja koja i dan danas funkcioniše.



Na kraju mogu reći da problem sa hranom postoji samo onda kada postoji alergija ili netolerancija a da su ostali problemi rešivi i moraju se rešavati odmah da dete kasnije kada odraste ne postane probirljivo. Moramo biti kreativni i konstruktivni u našim nastojanjima da odgajimo zdravo potomstvo.

ZAMENA CUCLE NA FLAŠICI

Naša ćerka je stara 18 meseci. To je jedno dosta aktivno i krajnje interaktivno dete, sa puno dobre volje za saradnju i prilagođavanje. Da, da tako je, ali sve dok ne dođemo do krucijalnih momenata u njenom životu - njene flašice za mleko! Naime, radi se o jednoj sasvim običnoj, staklenoj širokog promera flašici sa cuclom od kaučuka. Od kada se rodila koristili smo je za dohranu a kada je napunila godinu dana to je postala flašica za mleko pred spavanje.



Do skoro smo uspešno menjali cuclu na tri meseca i nije bilo nikakvih problema. Ali pre nekoliko dana je došlaa na red nova cucla ali ovog puta silikonska jer u apoteci nisu imali od kaučuka. Jaoooj, kakav je to pogled bio kada sam je prinela posle kupanja, pa taj pogled je bio najpre pun neverice, pa je polako prešao u razočarenja a kada sam ja nastavila da je ubeđujem da se ništa bitno nije promenilo nastupio je takav napad plača da sam je jedva umirila. Te večeri je zaspala bez mleka. Sledeće večeri sam optimistično pomislila da je zaboravila i pokušala ponovo i ovog puta je u startu odbila flašicu i što sam ja više navaljivala to je ona više upadala u histeriju i odbijanje. I te večeri je zaspala bez mleka. Sledeće večeri sam joj ponudila flašicu sa starom oštećenom cuclom od kaučuka i ona je sa zadovoljstvom popila mleko i zaspala. Ostavila sam joj staru cuclu dok u apoteku ne stigne ona sa kaučukom.



Sada u iščekivanju nove cucle posmatram našu ćerku i shvatam da sa 18 meseci ona jeste pravi mali čovek sa svojom voljom, navikama, zapažanjima i željama. Tek sada uviđam da se sa za nju   tako važnim promenama mora postupati do nekoliko koraka unapred isplanirano i pažljivo. Jer beba je u mali nezavisni čovek, koji u stvari zavisi od nas.

OPREZ!!! TOKSOPLAZMOZA U TRUDNOĆI

Jedna prijateljica je obolela od Toksoplazmoze u trudnoći. Posle mnogo pregleda, terapija, brige i komplikacija sada čeka porođaj sa zebnjom i nadom da je sve otkriveno i sanirano na vreme. Otuda i podsticaj za ovaj tekst namenjen svima a najpre budućim roditeljima.
Toksoplazmoza je zoonoza izazvana protozoom Toxoplasma gondii. Smatra se da je u proseku oko jedna trećina ljudske populacije na planeti bila u kontaktu sa ovom protozoom. Na sreću, kod odraslih ljudi infekcija najčešće nije značajna sa kliničkog aspekta. Međutim, prenatalna infekcija može da rezultira pobačajem i/ili znatnim oštećenjima ploda.


Razvoj parazita se odvija u dva domaćina, pravom i prelaznom. Pravi domaćini su mačke, kako domaće tako i divlje, dok prelazni domaćin može biti čovek, ostali sisari i neke ptice. Za nas je interesantna domaća mačka koja je u stvari izvor infekcije za čoveka.
U prelaznom domaćinu parazit se razvija u različitim tkivima i može se pojaviti u sekretima i ekskretima ali sa pojavom antitela u organizmu formiraju se parazitske ciste koje ostaju aktivne vrlo dugo. To znači da kod nosioca cisti aktiviranje parazita i njegova ekspanzija nastupa sa padom imuniteta domaćina.
Infekcija najčešće nastaje iz izmeta mačke tj, neopranim voćem i povrćem ili neopranim rukama posle kontakta sa mačkom.Takođe infekcija može nastati preko nedovoljno termički obrađenog mesa jagnjadi i svinja, sekretima obolelih ljudi i infekcija ploda preko placente.


Toxoplasma gondii može da prouzrokuje abortus kod žena, ali i rađanje dece sa teškim oštećenjima lokalizovanim prvenstveno u centralnom nervnom sistemu. Tu se prvenstveno radi o cistama smeštenim u mozgu, mišićima, plućima, bubrezima ali i ostalim tkivima. Što je graviditet u poodmaklijem stadijumu, veća je šansa da dođe do transplacentarne infekcije fetusa. Suprotno tome, oštećenja ploda su teža što je on mlađi.
Lečenje kod ljudi  se obavlja primenom pirimetamina (antimalarično sredstvo) u kombinaciji sa sulfadiazinom ili klindamicinom.
Profilaksa bolesti se sastoji u dobroj termičkoj obradi mesa, temeljnom pranju voća i povrća, temeljnoj higijeni ruku i svakodnevnom čišćenju mačkinog kupatila koje trudnice, mala deca i imunodeficijentne osobe treba da izbegavaju.


U suštini sve se svodi na ličnu higijenu i higijenu kućnog ljubimca. Ovo nije razlog da čim ostanemo trudni  odstranimo kućne ljubimce iz svog okruženja, već treba da izvršimo redovno čišćenje od parazita, redovno vakcinišemo i vodimo računa o higijeni nas i našeg ljubimca.

OGRADICA ZA BEBE, POTREBA ILI HIR

Vaša beba je počela da ustaje u krevecu i pravi prve korake, da li joj treba ogradica? Bebin svet od rođenja predstavlja njen krevetac, u početku u njemu provodi najviše vremena. Tu je sigurna i sve joj je poznato, plus tu je mnoštvo oslonaca za početne akrobacije. Zato, čini mi se, prvo uspravljanje na kolena a zatim i na noge odvija se upravo tu. E, sada sigurni svet počinje da gubi svoju sigurnost jer je podloga na kojoj beba stoji suviše mekana. Sada sledi izlazak iz kreveca i početak avantura po podu.



Tu bi sada na red trebalo da dođe ogradica. Da li je ogradica zaista potrebna da bebi obezbedi bezbednost dok mama nesmetano posluje po kući ili radi bilo šta drugo. Nesumljivo je da je ogradica idealno rešenje za takve situacije, ali njena uloga u bebinom životu traje kratko, svega par meseci. Pri tom je glomazna, pa rasklopljena zauzima previše mesta u sobi, mada i sklopljena nije baš mala. Beba u početku želi u u gadicu jer tu može slobodno da ustaje, korača, pada, sedi i igra se, ali čim savlada buljanje ona gubi interesovanje za ogradicu i čak pokazuje jak otpor prema njoj. Cena ogradice u proseku se kreće od 5000 do 10 000 dinara, to je deo bebi opreme koja služi svrsi par meseci. Pitanje se postavlja da li se isplati kupovina ogradice ili se pak možemo snaći tih nekoliko meseci bebinog prohodavanja obezbeđujući siguran prostor u kući uz pomoć nameštaja i jastuka. Neka iskustva, uključujući i naše, govore da beba kasnije počinje da bulja i kasnije prohoda ako previše vremena provodi u ogradici. I doktori se slažu da buljanje i hodanje ne dolaze sami od sebe, već se vežbaju.Naravno, ako je moguće pozajmiti ogradicu, nije na odmet, ali ako je opcija kupovina nove pitanje je da li je to potreba ili hir.

BRANKOVA VOĆNA TORTA

Postoji more recepata za voćne torte, od onih najjednostavnijih pa do mnogo komplikovanih i skupih. Kao i većini domaćica, nijedan recept za voćnu tortu mi u datom trenutku nije bio adekvatan, pa sam napravila neku svoju varijantu, sočnu, slatku a dovoljno čvrstu za fondan.



Sastojci:

Kore:

12 jaja

525g šećera

600g brašna

300ml tople vode

3 kesice praška za pecivo

3 kašike ulja

Fil I:

1,5l mleka

12 kašika šećera

4 kesice pudinga od jagoda ili malina

300g margarina

Fil II:

500ml slatke pavlake ili

300g šlaga i 700ml mleka

I još je potrebno:

Voće po želji jagode, maline, banane, višnje

2dl soka od jagoda ili malina

Priprema:

Umutiti 3 puta po 4 belanca sa po 175g šećera pa ručno umešati po 100ml tople vode, 200g brašna, 1 kesicu praška za pecivo i po 1 kašiku ulja. Sipati u podmazan i brašnom posut pleh 26x35cm i peći oko 20min na 220 stepeni.



Fil I skuvati puding sa šećerom i ostaviti da se ohladi. U ohlađen fil od jagoda dodati 300g umućenog margarina.

Fil II Umutiti slatku pavlaku ili šlag prema uputstvu proizvođača.





Ohlađene kore natopiti sokom, pa ređati voće, pa voćni fil, pa pavlaku ili šlag te staviti sledeću koru, pa sa njom ponoviti postupak a na poslednju koru u slučaju dekoracije sa fondanom ne nanositi filove a kod dekoracije sa šlagom može.

SOK OD DIVLJE NANE ILI METVICE

Svuda prisutna, maltene kao korov,  divlja nana, konjski bosiljak, dugolisna nana ili Mentha Longifolia je vrlo česta bilka našeg podneblja. Može se naći i brati od maja do oktobra. Nalazi se na vlažnim livadama, pored potoka, grmlja, pored puteva i šuma, čak do 1500m nadmorske visine. Sa izraženim mirisom na mentol ova biljka u sebi sadrži oko 1% mentola u eteričnom ulju. Pošto sušenjem postepeno gubi miris najbolje je koristiti je svežu kao začin ili za pripremu osvežavajućih letnjih napitaka.

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sastojci:

oko 150g divlje nane

1 kg šećera

1,5 ravna kašika limuntusa

1800ml vode

Priprema:

Staviti šećer i vodu na šporet da prokuva i pustiti oko 10 minuta da vri, pa skinuti sa šporeta i ostaviti da se prohladi.

Oprati stabljike nane i iseckati je na oko 3cm dužine, pa ih potopiti u prohlađen sirup, pokriti krpom i ostaviti da stoji 24 časa. Nakon tog vremena procediti sok, dodati 1,5 ravnu kašiku limuntusa. Dobro izmešati dok se limuntus ne otopi i sipati u flaše. Sok čuvati u frižideru ili ako će duže stajati dodati konzervans i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Još jedna varijanta za čuvanje ovog soka kao i soka od zove je sipanje u manje plastične flašice bez konzervansa i zamrzavanje ili još bolje sipanjem u kesice za led i zamrzavanjem.  Po potrebi se vade kockice i prelivaju vodom, te se dobija hladno i ukusno letnje osveženje.

Sok se razblažuje sa vodom u odnosu 1:3 ili po ukusu.

SLATKO OD RUŽA

Majske i junske starinske ruže najlepše su u bašti. Da li je to zato što su najranije tu,  pa smo se uželeli mirisa ili zaista najjače i najlepše mirišu u ovo vreme, uglavnom zaista ulepšavaju početak leta. Od njih su još naše bake pravile izvrsno slatko. Ranije sam mislila da je teško napraviti slatko od ruža ali prevarila sam se.



Jedina stvar koja mora biti ispoštovana je da se slatko kuva od starinskih mirisnih ruža, nikako od današnjih hibridnih, bez mirisa.


Sastojci:

80g ružinih latica

1l vode

1kg šećera

1/2 ravne kašičica limuntusa

Priprema:

Oprati ružine latice i iseckati ih , zatim ih staviti u 1 litar vode da se kuvaju uz neprestano ključanje oko 15 minuta. Posle tog vremena ubaciti 1 kg šećera i kuvati na jakoj vatri dok se slatko ne ugusti. Trebalo bi da bude gotovo za oko 15 do 20 minuta. Pred kraj kuvanja usuti 1/2 kašičice limuntusa rastvorenog u malo vode ili iscediti 1 ceo limun. Tada će slatko pod uticajem limunske kiseline dobiti lepu svetlu boju. Znak da je slatko gotovo je moment kada pena počne da se diže po celoj površini mase.Od tada kuvati slatko još par minuta i onda ga skinuti sa vatre, pokriti mokrom krpom i ostaviti da se hladi.

Tokom hlađenja slatko će se još malo zgusnuti pa se mora voditi računa da se ne prekuva.