Vremenska Prognoza

December 30, 2011

SLANA OBLANDA TORTA


Ova torta je idealna kao predjelo za razna slavlja, slave, Novu godinu i Božić. Lako se sprema a vrlo je izdašna.
 
Sastojci:

1 manje pakovanje oblandi

500g mladog kravljeg sira

1 čaša pavlake

150g majoneza

Nekoliko krastavčića

2 pečene paprike

2 jaja

150g parizera

Pola glavice belog luka

Malo peršuna

50g pečenog susama


 
Priprema:

Umutiti sir, pavlaku i majonez, krastavčiće sitno iseckati kao i pečenu papriku. Mazati listove oblande pa na jedan narendati parizer, sledeći premazati pa neneti sitno iseckan peršun i beli luk, na sledeći naneti namaz i papriku a na vru premazai namazom i posuti rendanim jajima i pečenim susamom. Prilikom filovanja oblandi namaz nansiti na list oblande, pa dodavati druge sastojke i preko opet nanositi namaz da bi se lepio za sledeći list oblande.

INDIJSKA SALATA


Ova pikantna i neobična salata je vrlo ukusna i osvežavajuća. Fenomenalno se uklapa u bilo kojoj varijanti predjela kao dosta izdašna i ukusna salatica.


 
Sastojci:
2 struka praziluka
2 veća komada pilećeg belog mesa
1 čaša kisele pavlake
200g majoneza
1 kašika senfa
50g susama
50g prženog slanog kikirikija
1 kašičica karija po želji
So, biber
Priprema:
Pileće belo meso ukuvati u slanoj vodi, pa ga sitno iseckati i protresti među prstima. Susam prpržiti na suvo do zlataste boje a prženi kikiriki izdrobiti oklagijom. Praziluk iseckati na što tanje kolutiće i takođe ga protresti među prstima. Sve sastojke sastaviti i ujednačiti. Salatu preručiti u posudu za serviranje i dekorisati po želji, pa prekriti prijanjajućom folijom i dobro ohladiti u frižideru.





December 25, 2011

HOMEMADE MODLA ZA FONDAN


Iako je fondan postao popularan u dekoracijama torti i kolača, modle za fondan nisu baš jeftine. To za profesionalne poslastičare nije problem ali za nas koji povremeno pravimo torte imati sav alat i modle za fondan nije ni malo lako ni jeftino. Zato ne treba bežati od pravljenja modli u kućnoj varijanti. Ova modla za perle od fondana jednostavno se pravi a korisna je za pravljenje kuglica i perlica za ivice torte. 


 
Potrebno je pakovanje glinamola koje se može kupitti u knjižari, kao i jedna ili više različitih ogrlica.


 
Odlomiti parče glinamola pa ga razmesiti i napraviti duži valjak, čijie ivice treba izravnjati pa u to jako i ravnomerno utisnuti malo nakvašenu oglicu. Odmah ogrlicu izvaditi, pažljivo da ne povuče glinamol za sobom, pa dobijenu modlu ostaviti da se osuši na vazduhu ili u rerni na 100 stepeni.


BEBI CIPELICE OD FONDANA

U poslednje vreme prekrivanje torti fondanom i dekoracije od fondana su postale jako popularne. Fondan je vrlo zahvalan za rad i uz malo mašte vrlo je lako napaviti lepu i primamljivu tortu. A zahvaljujući različitim šablonima sa interneta, može se za kratko vreme napraviti gotovo sve pa i bebi cipelice.

 
Za izradu ovih cipelica potrebno je oko 300g fondana, oklagija, roze i braon prehrambena boja, malo šećera u prahu i šema za isecanje.
Priprema:
Fondan napravljen po ovom receptu dobro izmesiti i odvojiti oko 300g pa obojiti roze bojom a manji deo veličine za 2 oraha obojiti svetlo braon. Razviti roze fondan i na njega nasloniti izrezani šablon i pomoću što tanjeg noža opkrojiti dati oblik dna i okolnog dela cipelice.


 Odmah zatim premazati spoljne ivice đona vodom i oblepiti ih donjom stranom drugog dela šablona pazeći da se fondan ne pocepa, ubacujući zgužvani kuhinjski ubrus da cipelica formira oblik. Pomoću široke strane noža blago gurati u krug cipelicu da strane budu što ravnije. Ostaviti tako nekoliko minuta pa čačkalicom izbockati ivice da se dobije efekat prošivene cipelice.


 
Izrezati još šemu medine glave od svetlo braon fondana pa nju nalepiti sa prednje strane cipelice kao i 3 kruga, 1 manji a 1 veći kao dugmiće, i 1 za medin nos. Ovako napraviti i drugu cipelicu, vodeći računa de se dno istog šablona okrene tako da se dobije suprotna cipelica leva ili desna. Napravljene cipelice staviti na podlogu posutu šećerom u prahu i ostaviti nekoliko sati da se osuše.

 

December 6, 2011

BELA ROZEN TORTA SA LEŠNICIMA


U početku sam bila skeptična u vezi ove torte, jer klasičnu rozen tortu ne volim i pitala sam se kako će se rozen korice ponašati u kombinaciji sa pudingom i šlagom. 
Ali iznenađenje je bilo potpuno- ova torta se topi u ustima, vrlo je jednostavna za spremanje, nije preterano skupa a i lako se seče na parčiće bilo koje debljne.
Idealna torta za slavu, Novu godinu, Božić ili bilo koju priliku. 
Mala mana je jedino što nije preporučljiva za fondan.



Sastojci:
Pakovanje korica za rozen tortu

Fil I:
1l mleka
2 kesice pudinga od vanile ''C''
3 pune kašike gustina
150g šećera
250g margarina
200g mleka u prahu
150g mlevenih, pečenih lešnika

Fil II:
300g šlaga
2 čaše kisele pavlake
5dl mleka
Malo šećera u prahu



Priprema:
U malo mleka razmutiti puding i gustin a preostalo mleko ukuvati sa šećerom, pa kada provri umešati razmućen puding i gustin i skuvati gust krem. Ukuvan krem skinuti sa vatre, pokriti prijanjajućom folijom po površini da se ne stvori pokorica, pa ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti 250g margarina sa mlekom u prahu pa sjediniti sa ohlađenim pudingom i samlevenim pečenim lešnicima.

Fil II pripremiti tako što se najpre dobro umuti šlag sa mlekom a posebno umuti pavlaka pa se sve zajedno pomeša.

Ređanje: 
Na svaku rozen koricu prvo naneti prvi fil a preko njega Fil II sa šlagom i tako do kraja dok se ne potroše svi sastojci.





POSNI SLAVSKI KOLAČ


Bliži nam se Sveti Nikola, a za tu slavu svaka domaćica, naravno, mora spremiti slavski kolač. Pošto je u pitanju posna slava, takav mora biti i slavski kolač il krsni hleb.


Sastojci:
600g brašna
1 kockica kvasca
1 ravna kašičica šećera
1 puna kašičica soli
½ kašičice praška za pecivo
Malo osveštane vodice
Oko 300ml tople vode
100ml ulja
Oko 2 kašike ulja za premazivanje



Priprema:
Pomešati brašno, so i prašak za pecivo, pa ga ostaviti na toplo mesto da se malo zagreje. Za to vreme razmutiti kvasac u toploj vodi sa kašičicom šećera i ostaviti na toplom mestu da nadođe. Kada je kvasac nadošao u brašno usuti malo osveštane vodice a onda nastaviti mešenje testa sa nadošlim kvascem. 

Pred kraj mešanja dodati ulje i umesiti testo do kraja da bude mekano i da se ne lepi za ruke, kao za kiflice. 

Ostaviti testo da naraste oko 40 minuta na toplom mestu, dok ne udvostruči zapreminu pa ga premesiti i ostaviti da još jednom naraste do pola. Nakon toga premesiti testo i podeliti na 7 kugli jednake veličine i 1 malo manju. Veće kugle lepo uobličiti i stavljati u kalup ili šerpu prečnika oko 26 cm, tako da 1 kugla ide u sredinu a ostale oko nje, pazeći da ne budu previše pribijene. 

Od poslednje kugle napraviti baš dugačak valjak pa ga uplesti u dvoje kao pletenicu i postaviti ga na kolač bliže periferiji. Tako pripremljen kolač ostaviti na toplom mestu ispod krpe da nadođe oko 25 minuta. Za to vreme zagrejati rernu na 250 stepeni. Kada kolač dovoljno naraste uz pomoć malo vode zalepiti ukrase pa ostatak kolača premazati uljem i ubaciti u rernu i peći ga na 240 stepeni oko 10 minuta a zatim smanjiti na 180, pokriti ga folijom  i peći još oko 45 minuta. 

Pred kraj pečenja skinuti foliju da kolač porumeni pazeći da ukrasi ne požute. Po isteku ovog vremena kolač ostaviti u isključenoj rerni još oko 15 minuta a onda ga izvaditi iz rerne i kalupa, umotati u čistu krpu.

Pre pečenja kolač bi tremalo da izgleda kao ovaj mrsni slavski kolačsa slike a ispečen bi trebalo da izgleda ovako. Da bi selolač lakše izvadio iz kalupa bar na dno postaviti papir za pečenje pored podmazivanja.

RECEPT ZA UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ


Slavski kolač ili krsni hleb   može se ukrasiti na različite načine, može se spremati kao običan kolač ili pogača sa utisnutim pečatom, ali najčešće I najlepše je kada se ukrasi ukrasima od presnog testa. Oblici I figurice koji se prave trebalo bi da simbolizuju pšenicu, bure sa venom, grožđe, voće, pticu, lišće, cvetove, ružice I naravno treba napraviti I iskrojiti 5 pečata ili poskurica.


Sastojci:
Oko 80g brašna
Oko 80g gustina
1 puna kašičica soli
Oko 100ml vode



Priprema:
Od navedenih sastojaka umesiti presno testo koje ne sme da se lepi za ruke ali i da se lako oblikuje u ruci. Najpre razviti testo debljine oko 3mm pa utisnuti poskuricu na 5 mesta i opkrojiti nožem lepe kvadrate i ostaviti sa strane da se prosuše. Ostatak testa premesiti pa ponovo razviti i modlama za kolače iseći lišće na kome tupom stranom noža treba utisnuti žilice. Od ostatka testa oblikovati ostale oblike kao što su jabuka, burence, otvorena knjiga, klas pšenice i ružice. Od preostalog testa napraviti dva duža a tanja valjka pa ih uplesti i iseći na dva dela pa ih staviti na sredinu kolača kao krst. Sve napravljene ukrase ostaviti da se prosuše dok testo za kolač naraste a pred samo ubacivanje kolača u rernu uz pomoć malo žumanceta za mrsni kolač ili uz pomoć malo vode za posni zalepiti ukrase i ubaciti u rernu.