Vremenska Prognoza

December 13, 2012

POSNA SLANA OBLANDA

Zamislili ste za posnu slavu da služite predjela? Evo lepog i laganog recepta kao ideje za posnu slavsku trpezu. Mora se napraviti dan pre služenja da bi se svi sastojci lepo povezali i omekšali. Recept za ovo lepo predjelo pronašla sam na blogu http://majinakuhinja.blogspot.com, i malčice ga prilagodila svojim potrebama




Sastojci:
3 lista velike oblande
10ak kiselih krastavčića
5 do 6 kašika ajvara
200g posnog majoneza
2-3-kašike senfa
200g posnih krekera
1,5 čaša vode
2 do 3 parčeta pečene ribe, šaran ili oslić

 Priprema:
Sva tri lista oblande preseći na pola po širini, tako da se dobije 6 manjih listova. Pomešati krekere i vodu da se razmekšaju i postanu testasti pa tome dodati majonez i senf i umutiti mikserom. Na prvi list oblande namazati polovinu ajvara, staviti sledeći list i na njega naneti malo fila sa krekerima pomešanog sa iseckanim kiselim krastavčićima, preko staviti sledeći list oblande i potom naneti sledeći deo fila pomešanog sa komadićima pečene ribe očišćene od kostiju, staviti sledeći list oblande koji treba namazati ostatkom ajvara, preko čega ide poslednji list oblande, preko čega se maže osatak fila sa krekerima preko koga se može narendati posni kačkavalj ili pečeni susam.

POSNA SALATA SA MAKARONAMA


Izvrsna i izdašna posna salata, idealno slavsko predjelo ali i za posne dane idealan izbor kao lepa promena.


Sastojci:
Pakovanje makarona ’’školjke’’
Kesa kukuruza šećerca
Konzerva crvenog pasulja
10ak kiselih krastavčića
300g posnog majoneza
1 konzerva tunjevine u komadima
2 kašike senfa
Soli i bibera po ukusu

Priprema:
Skuvati posebno makarone i posebno kukuruz, oboje u slanoj vodi. Procediti makarone, kukuruz i pasulj od tečnosti, kao i tunjevinu od ulja. Krastavčiće iseckati na kolutiće, pa sve sastojke pomešati, posoliti i pobiberiti, pa dobro izmešati sa majonezom i senfom, poravnjati, pokriti i ostaviti preko noći da se sjedini.


December 12, 2012

PIŠKOTA VOĆNA TORTA


Klasična brza torta sa piškotama i kremom sa dodatkom mleka u prahu, koji filu daje ukus mlečne čokolade. Osvežavajuća torta, posebno zahvalna za dečija okupljanja. Ili još jedna varijacija za situcije sa kratkim rokom.


Sastojci:
2 veća pakovanja piškota
Fil:
1,5l mleka
12 kašika šećera
6 kašika pudinga vanila
3 kašike gustina
1 margarin
200g mleka u prahu
½ kg banana
300g malina
Dekoracija:
200g šlag krem
400ml mleka


Priprema:
Staviti 1,2l mleka i šećer da provri pa u to umešati puding i gustin rastvorene u preostalom mleku. Ukuvati puding, pokriti najlonom i ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin i mleko u prahu pa mikserom pomešati sa pudingom, sve dobro umutiti u gladak krem.
Maline pošećeriti i ocediti od soka. Banane oljuštitit i iseckati na kockice.



Ređati red piškota potapanih u mleko preko njih namazati četvrtinu fla pa naneti pomešano voće, pa preko pažljivo naneti drugu četvrtinu fila i preko poređati drugi red piškota. Preko toga namazati treći deo fila naneti voće i tortu završiti sa preostalim filom. Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se stegne i ohladi pa je dekorisati šlagom.


SLATKE ŠARENE KIFLICE


Ovaj recept sam pronašla u mom omiljenom časopisu  Torte i kolači, koji je poslala Biljana Prekajski. Odlična varijanta za zimske dane, jakog ukusa, neobičnog izgleda mogu se služiti same ili uz tople napitke.


Sastojci:
Testo:
2 čaše mleka
1,5 čaša ulja
2 žumanceta
1 jaje
1 kockica svežeg ili 1 kesica suvog kvasca
2 kašike šećera
1 prašak za pecivo
900g brašna
2 kašike kakaoa
1 kašika ulja
Sirup:
500g šećera
3 vanilin šećera
400ml vode


Priprema:
Pomešati brašno, šećer, prašak za pecivo, pa dodati žumanca, jaje, ulje, kvasac i na kraju zamesiti glatko testo sa mlakim mlekom. Podeliti testo na dva podjednaka dela, pa u jedan deo dodati 2 kašike kakaoa i kašiku ulja i to dobro izmesiti da se izjednači. Ostaviti oba testa da podođu oko 45 minuta. Nadošlo testo razmesiti i svako podeliti na po 6 podjednakih kuglica.




Razviti oklagijom svetlu kuglu u krug debljine oko 4mm, isto to uraditi sa kakao kuglom trudeći se da se dobiju krugovi približne veličine. Staviti kakao krug preko svetlog krugai iseći na 8 trouglića. Svaki trouglić saviti u kiflicu i ređati u podmazan pleh.



Tako uraditi sa preostalim testom. Kiflice peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta. U međuvremenu staviti vodu šećer i vanilin šećer da prokuvaju, pa vruće pečene kiflice kašikom na kratko potapati u vruć sirup i ređati u posudu za služenje.




December 11, 2012

POSNA PUNJENA PAPRIKA


Posni dani, pa i posne slave svakako su odlična prilika da se pripremaju ovakva, pomalo teška ali veoma ukusna domaća jela. Jednostavan recept za jelo odličnog ukusa, koje se može služiti i toplo i vruće.


Sastojci:
10 srednjih crvenih paprika iz zamrzivača
20 kašika pirinča
2 šake sojinih ljuspica
1 velika glavica crnog luka
1 srednja šoljica ulja
Pola kašičice soli
1 kašičica šećera
1 kašika vegete
Po ukusu belog i crnog bibera
1,5 kašičica aleve paprike

Priprema:
Skuvati pirinač, tako da zrna ostanu cela i da ispari sva voda. Na vrućem ulju propržiti sitno iseckan luk do zlatno žute boje, pa dodati pirinač i soju, to pržiti uz stalno mešanje nekoliko minuta. Potom dodati začine, probati ukus pa ako je sve zadovoljavajuće dodati alevu papriku i mešati dok sve ne dobije jednaku crvenkastu boju. Skinuti sve sa vatre i malom kašičicom puniti poluodleđene paprike. Kada se utroši sav materijal i napunjene paprike slože u podmazan pekač, staviti u rernu i peći na 230 stepeni 45 do 60 minuta. Služiti toplo ili ohlađeno.


POSNA PROJARA SA BLITVOM


Odličan recept za posne dane ali dobra ideja za predjelo za slavu. Lako se priprema, lepo se seče i za divno čudo nije suvoparna. 



Sastojci:
300g projinog brašna
300g pšeničnog brašna
4 kašike pšeničnog griza
Nepuna čaša ulja
2 čaše kisele vode
1 prašak za pecivo
1 veza blitve
1 čen belog luka
Začini



Priprema:
Obariti blitvu pa je sa seckanim belim lukom propržiti dok se ne razmekša potpuno, dodati malo bibera i vegete pa mikserom pomešati sa ostalim sastojcima. Smesu razliti u pleh 20x20cm, posuti susamom i peći na 220 stepeni oko 20 minuta.


POSNA PROJA SA PEČURKAMA

Idealno posno predjelo, doručak ili večera za posne dane. Jednostavno se priprema, a ukus je fenomenalan. Od pečuraka mogu se upotrebiti vrganji, šampinjoni, bukovače, sunčanice. Varijacija na temu je i posna proja sa blitvom, pogledajte.




Sastojci:
300g pečuraka
2 glavice roze luka vlašca
malo ulja za prženje
kašičica vegete
malo bibera
malo soli
300g projinog brašna
300g pšeničnog brašna
150ml ulja
300ml kisele vode
1 kesica praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone
1 kašičica vegete
½ kašičice soli
50g susama



Priprema:
Iseckati sitno luk i staviti da se proprži, pa kada dobije zlatno žutu boju dodati iseckane pečurke, vegetu i biber pa sve pržiti 10ak minuta. Pržene pečurke ostaviti da se prohlade pa pomešati sve sastojke u posudu za mućenje i mikserom dobro umutiti testo. Gotovu smesu razliti u nauljen pleh, posuti susamom i peći na 220 stepeni oko 15 minuta. Lepše je ako se pripremi nekoliko sati pre služenja.


December 9, 2012

POSNA VOĆNA TORTA


Izvorni recept za švarcvald tortu sam videla na sajtu www. coolinarika.com, ali nisam odolela da ga malo modifikujem i prepravim. Ova torta je idealna za posne slave i ostale posne dane. Lako se priprema, veoma je izdašna i nije skupa. Osvežavajući ukus šumskog voća, višanja i posnog šlaga daje zaista neodoljiv utisak.

Sastojci:
Kore:
300g šećera
400ml vode
4 kašike ulja
4 kašike džema od šljiva
2 kašićice sode bikarbone
½ kesice praška za pecivo
2 vršne kašike kakaoa
200g posnog keksa

Fil I:
1,2l soka od višanja (može i rastvorenog sirupa)
3 pudinga ukus šumsko voće
2 kašike brašna
2 kašike gustina
200g šećera
250g margarina
Fil II:
200g posnog šlaga
400ml obične vode
300g višanja



Priprema:
Sastojke za kore podeliti na 2 dela pa posebno umutiti i ispeći 2 kore u margarinom podmazanom, pobrašnjavljenom plehu 25x 32cm na oko 220 stepeni oko 15 minuta.
Fil I staviti 1l soka i šećer da se zagreju do ključanja a pudinge, brašno i gustin razmutiti u preostalom soku pa skuvati puding i ostaviti pod najlonom da se ohladi. Hladan puding pomešati sa umućenim margarinom.




Fil II umutiti šlag sa vodom

Ređanje:
Korica pa polovina fila I pa višnje, preko šlag pa preko red posnog keksa, zatim opet fil I, višnje i šlag, pa preko druga korica. Tortu dekorisati posnim šlagom.