Ovaj recept sam
pronašla u mom omiljenom časopisu Torte
i kolači, koji je poslala Biljana Prekajski. Odlična varijanta za zimske dane, jakog
ukusa, neobičnog izgleda mogu se služiti same ili uz tople napitke.
Sastojci:
Testo:
2 čaše mleka
1,5 čaša ulja
2 žumanceta
1 jaje
1 kockica svežeg
ili 1 kesica suvog kvasca
2 kašike šećera
1 prašak za
pecivo
900g brašna
2 kašike kakaoa
1 kašika ulja
Sirup:
500g šećera
3 vanilin šećera
400ml vode
Priprema:
Pomešati brašno, šećer, prašak za pecivo, pa dodati
žumanca, jaje, ulje, kvasac i na kraju zamesiti glatko testo sa mlakim mlekom.
Podeliti testo na dva podjednaka dela, pa u jedan deo dodati 2 kašike kakaoa i
kašiku ulja i to dobro izmesiti da se izjednači. Ostaviti oba testa da podođu oko
45 minuta. Nadošlo testo razmesiti i svako podeliti na po 6 podjednakih
kuglica.
Razviti
oklagijom svetlu kuglu u krug debljine oko 4mm, isto to uraditi sa kakao kuglom
trudeći se da se dobiju krugovi približne veličine. Staviti kakao krug preko
svetlog krugai iseći na 8 trouglića. Svaki trouglić saviti u kiflicu i ređati u
podmazan pleh.
Tako uraditi sa
preostalim testom. Kiflice peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20
minuta. U međuvremenu staviti vodu šećer i vanilin šećer da prokuvaju, pa vruće
pečene kiflice kašikom na kratko potapati u vruć sirup i ređati u posudu za
služenje.
No comments:
Post a Comment