Posle nekuvanog mlevenog paradajza i soka od paradajza, došlo je vreme da se pripremi
i domaći kečap za zimu. Za ovu varijantu zimnice potrebno je malo više vremena
da se ukuva, ali nije preterano zahtevan kao domaći ajvar, na primer.
Sastojci:
8 kg
paradajza
250g
šećera
4
kašike soli
8
kašika brašna
1
kesica origana
malo bosiljka
1
kesica konzervansa
1
kesica vinobrana
Priprema:
Paradajz oprati, iseći na krupne kriške i samleti na mašinu koja odvaja
ljusku i kožu, da se dobije sok od paradajza. Dobijeni sok staviti u lonac na
srednje jaku vatru da se kuva. Kada sok uvri za oko 1 prst visine, dodati
šećer, promešati i nastaviti sa kuvanjem. Ako se tokom kuvanja stvori pena
obavezno je skinuti i odstraniti. Kuvati sok još neko vreme, da uvri još za oko
1 prst visine, pa dodati oko 4 kašike soli ili više, zavisi od ukusa. Kada se
so otopi, kutlačom izvaditi oko ½ litre soka i ostaviti da se prohladi. Potom
uzeti 8 kašika brašna i dobro izmešati sa prohlađenim sokom od paradajza. Ovu
smesu sipati u lonac sa ostalim sokom, uz neprestano mešanje, vodeći računa da
sok tada ne ključa.
Kuvati još oko 5 minuta, pa izvaditi malo mase
da se prohladi i proveriti da li je dovoljno gusto. Ako nije dovoljno gust
kečap kad se malo prohladi onda dodati još malo brašna na već opisan način.
Ovde je bitno znati da se kečap kasnije u teglama još malo steže, pa ne treba
preterivati sa brašnom. Na kraju dodati origano i malo izmrvljenog bosioka,
kuvati još malo uz dodavanje vinobrana i konzervansa, i na kraju skinuti sa
vatre. Posle 5-10 minuta sipati vruć kečap u čiste i zagrejane tegle. Ostaviti par sati na kraju šporeta da se uhvati
pokorica, pa skinuti i potpuno ohlađene tegle poklopiti suvim i čistim
poklopcima.
Ovako
pripremljen kečap čuvati na suvom i tamnom mestu.
No comments:
Post a Comment