Uvek sam se pitala kako izgledaju i kako se prave špric krofne, a onda sam našla recept u jednoj staroj knjizi. Pošto recept za špric krofne jako liči na recept za tulumbe, rešila sam da spojim sve u jedno i dobijem savršene tulumbe bez šećernog preliva.
Sastojci:
3 jaja
200ml mleka
1 čaša vode
250g brašna
1 kašikica masti ili butera
Malo soli
1 kašika šećera u prahu za testo
Oko 100g šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Staviti mleko, vodu, mast ili buter, malo soli i kašiku šećera na šporet da provri. U provrelu masu dodati brašno i pržiti dok ne počne da se odvaja testo i dok se masa ne ujednači. Potom testo skloniti sa špoeta i ostaviti 15-ak minuta da se ohladi. U mlako testo dodati 3 jajeta i sve dobro umutiti mikserom. Dobijenom masom puniti špric sa nastavkom za tulumbe i istiskivati u dobro zagrejano ulje. Pržiti na srednjoj vatri, dok ne porumene sa svih strana i ne postanu upola lakše. Valjati ih u šećer u prahu pomešan sa venilin šećerom i složiti na tanjir za serviranje. Poslužiti prohlađene.
Interesantno, ko ne voli ili ne sme jesti preslatke stvari ovo je odlična ideja. Verujem da bi bilo lepo i preliti ih nekim čokoladnim ili voćnim prelivom...
ReplyDelete