Vremenska Prognoza

September 14, 2011

DOMAĆI AJVAR OD BARENE PAPRIKE

Ubedljivi kralj svih zimnica u našoj kući je ajvar. Iako zahteva malo više vremena, njegov ukus potire sve muke prženja pored šporeta. Ovaj recept za ajvar je malo drugačiji od recepta za ajvar od pečene paprike, ali je ukus na svoj način fenomenalan kao i kod ajvara sa pečenim paprikama.
 
Sastojci:
oko 15kg paprike
oko 3kg plavog patlidžana
5l vode
7 kašika eksencije
6 kašika soli
8 kašika šećera
1,3l ulja
oko 10g konzervansa
1 veza lista celera
nekoliko zrna bibera

Priprema:
Paprike za ajvar obično su mesnate i crvene, ali mi smo zbog suše ove godine upotrebili manje mesnate i ne baš sve crvene paprika, iz bašte.
Dakle, paprike oprati i ocediti, pa im zatim odstraniti repelje i semenke. Plavi patlidžan takođe oprati, ocediti pa ga oljuštiti i iseći na šnite. U širu šerpu naliti 5 litara vode i dodati 4 kašike eKsencije, 4 kašike soli, 4 kašike šećera, celer i biber. Pustiti sve ovo da proključa, pa paprike i patlidžan spuštati na 2 do 3 minuta u kipuću tečnost, pa ih vaditi u đevđir, da se ocede pa ih stavljati u veći sud sa poklopcem.



 Da bi se ajvar kasnije što kraće pržio poželjno je paprike i patlidžan dobro ocediti, za šta mi koristimo džakove za paprika, u koje poređamo ovako obrađenu papriku i patlidžan i ostavimo nekoliko sati na ceđenju. Oceđeno povrće samleti na mašini za meso i sipati u dobro nauljenu širu šerpu pa staviti na kraj šporeta da se polako greje. U međuvremenu sipati oko ½ litra ulja u šerpicu da se takođe greje.



 Kada se smesa za ajvar zagrejala, namaknuti je na jaku vatru i pržiti je uz neprestano mešanje.  I ulje namaknuti na jaku vatru i posle oko pola sata prženja uliti ulje u ajvar, opet uz neprestano mešanje. Pržiti ajvar još oko pola sata pa opet dodati još ½ litra ulja pripremljenog na isti način. I ovo ponoviti sa preostalim uljem posle otprilike sat vremena. Dobro oceđen ajvar obično se uprži za 2,5 do 3 sata na jakoj vatri. Pred kraj prženja dodati 3 kašike esencije,  kašike soli i 4 kašike šećera da se ubije gorčina paprike. Pržiti ajvar još malo uz neprestano mešanje pa probavati ukus i po želji ga modifkovati sa pomenutim sastojcima. Po gustini smese i po tragu koji se duže zadržava iza lopatice kojom se meša, može se utvrditi da je ajvar upržen. 



Tada ga treba skinuti sa vatre i uz stalno mešanje dodati oko 10g konzervansa ili 1g na kg ajvara. Posle 7-8 minuta mešanja ajvar sipati u blago zagrejane, čiste i suve tegle, pa ga staviti na kraj šporeta da se uhvati pokorica po površini. Na kraju tegle sa ajvarom dobro zatvoriti poklopcima i ostaviti na tamnom i hladnom mestu do upotrebe.



No comments:

Post a Comment