Vremenska Prognoza

July 16, 2011

DOMAĆI SIRUP OD BRESKVE

Ovako pripremljen sirup od breskvi nema talog i nije ga potrebno mućkati pre upotrebe. Takođe se ništa ne kuva i vrlo malo pulpe otpada.



Sastojci:

5kg dobro zrelih breskvi

1,5kg šećera

2 do 3 kašike limuntusa

½ kesice konzervansa

1/5 kesice vinobrana

Priprema:

Braskve oprati, oljuštiti i odstraniti im koštice. Kada su dobro zrele one će za vreme ovih operacija već osloboditi deo soka, zatim im dodati 1 čašu vode, oko 100g šećera i 1 kašiku limuntusa, pa ih izgnjaviti, pokriti čistom krpom i ostaviti preko noći da stoje.





Sutradan uzeti čistu gustu gazu ili krpu i u nju sipati masu, napraviti kao zavežljaj pa rukama gnjaviti i cediti sok iznad čiste posude, sve dok ima soka. Očistit,i zatim, gazu od pulpe i oprati vodom jer je dosta gusta, pa ponoviti postupak dok ima voća. Dobijenom soku dodati još 1,4kg šećera i kašiku do dve limuntusa, konzervans i vinobran pa mešati nekoliko minuta i ostaviti da stoji par sati, uz povremeno mešanje dok se sav šećer ne otopi. Kada se dobije sirup i otopi sav šećer, sirup od breskvi sipati u čiste i suve flaše, zatvoriti i čuvati na tamnom i prohladnom mestu. Sirup se razblažuje u odnosu 1:3 sa vodom ili po ukusu.

1 comment:

  1. [...] pun ukus višnje. Priprema se kao većina sokova o kojima sam pisala ovde (sirup od malina, sirup od breskve), ne zahteva preterani trud, izuzev odvajanja koštica iz višanja za one koji žele da iskoriste i [...]

    ReplyDelete