Vremenska Prognoza

July 16, 2011

DOMAĆI DŽEM OD KAJSIJA

Kažu da je majstorija napraviti ovaj džem da se postigne dobar ukus, gustina a da se zadrži lepa svetla narandžasta boja. Ali ono što je u stvari bitno za pripremu džema od kajsija je strpljenje i spremnost na tročasovno neprestano mešanje uz vrući šporet. Ali za rezultat koji se dobija takav trud nije pretežak.



Sastojci:

15kg dobro zrelih kajsija očišćenih od koštica

6,5 kg šećera

Priprema.

Kajsije oprati i očistiti od koštica, pa ih staviti u šerpu zapremine 20kg i staviti na šporet na umerenu vatru. Kada prvi put provri masa početi sa mešanjem drvenom varjačom.



Posle oko 1,5 sati kuvanja dodati 5 kg šećera i nastaviti sa kuvanjem na konstantnoj temperaturi. Ako su kajsije zelenije treba dodati više šećera, oko 8 kg na 15 kg voća.Kuvati još oko sat vremena i dodati preostalih 1,5kg šećera i probati ukus pa ga po potrebi i želji korigovati.



U ovom periodu džem će početi da prska oz šerpe i tada treba vaditi po malo na kašičicu i probati gustinu. U suštini, znak da je džem skuvan trebalo bi da bude otezanje niti džema sa podignute varjače. I po nekim pravilima ne bi trebalo da se kuva duže od 3,5 do 4 sata. Kada je kuvan, džem skinuti sa vatre i još malo mešti da ne zagori.



Ako se desilo da je potamneo, onda tako vruć mešati mikserom oko 10 minuta da posvetli. Vruć džem sipati u tople tegle i ostaviti na kraju šporeta ili u mlakoj rerni nekoliko sati da se stvori pokorica po površini koja će ga čuvati od kvarenja. Na kraju tegle poklopiti i džem čuvati na tamnom i prohladnom mestu.



Naravno jedan od najboljih načina za degustaciju i uživanje u ovom džemu pokazan je na sledećoj fotografiji :)

3 comments:

  1. Moram da priznam, da i pored silnih torti kojima sam okružena, i dalje sam slaba na dobre palačinke sa još boljim džemom od kajsije!

    ReplyDelete
  2. Divno, obozavam dzem za dorucak, a narocito palacinke. Samo zahteva mnogo truda i mesanja za tako dobar ukus. ;)

    ReplyDelete
  3. [...] koje doba godine. Premaz od mlečnog margarina za mazanje daje joj mekanost ali i rastresitost, dok džem od kajsija dodaje poslednju nit za savršen ukus ove [...]

    ReplyDelete