Vremenska Prognoza

November 24, 2011

ZIMNICA OD PAPRIKE SA RENOM I BELIM LUKOM


Paprika sa renom je zaista neponovljiva zimska salata, za koju se starinski recept u našoj porodici prenosi sa kolena na koleno.


Sastojci:
10kg očišćene crvene paprike
5l vode
2 šoljice eksencije
10 kašika soli
10 kašika šećera
Biber u zrnu
Veza lista celera
500g korena rena
5 glavica belog luka
2 kesice konzervansa




Priprema:

Za ovu zimnicu poželjno je koristiti crvene, mesnate paprike jer sve ostale sorte daju slabiji efekat ukusa. Paprike oprati i očistiti od repelja, pa ih bariti u smesi od 5l vode sa po 6 kašika soli i šećera, 1 šoljicom eksencije i biberom u zrnu i listom celera. Paprike se potapaju u vrijuću tečnost, u kojoj ostaju dok ne počne ponovo da ključa.

Ovako obarenu papriku ostaviti nekoliko sati u poklopljenom sudu, da se hladi i otpust tečnost. Tečnost u kojoj se barila paprika sačuvati za nalivanje tegli. Kad se paprika ohladi oljuštiti ren i luk pa ih izrendati na rende koliko može a ostatak iskidati. 



Papriku ređati u čiste i suve tegle, red paprike, red rena pa napunjene tegle pritegnuti pritezačima za tegle ili sa po 2 ukrštene grančice jabuke. Potom tegle naliti tečnošću ostalom od barenja sa dodatkom još po 4 kašike soli i šećera i 1 šoljicom eksencije. U tegle još dodati konzervans 1g na 1kg i poklopiti ih i čuvati na suvom i tamnom mestu.





No comments:

Post a Comment