Vremenska Prognoza

November 7, 2011

SLATKO OD NELJUŠTENIH ŠLJIVA

Varijacija na temu slatkog od šljiva o kom sam već pisala ovde. Ali je postupak pripreme malo jednostavniji dok je ukus i ovde poseban i nezaboravan.

Sastojci:
75 komada šljiva
1kg šećera
500ml vode
1 limun
1 grumen kreča (250g)
3-5 litara vode
Priprema:
Potrebno je najpre pogasiti kreč da bi se došlo do krečne vode. Postupak se može naći ovde.


 Nakon pripreme krečne vode uzeti šljive i rasecati ih na polutke, ujedno vadeći koštice i ubacujući ih potom u krečnu vodu da budu potopljene. Ostaviti ih u vodi oko sat vremena. Nakon sat vremena uzeti oko 1l čiste vode i ubaciti oko 2 supene kašike sode bikarbone. Zatim vaditi šljive iz krečne vode i ubacivati ih u vodu sa sodom bikarbonom, gde treba da ostanu oko 10 minuta ili dok se ušpinuje šećer za slatko. Znači, odmah staviti 1kg šećera sa 500ml vode na srednje jaku vatru da se špinuje, pa posle oko 10 do 15 minuta ubaciti šljive koje su se prethodno 5-6 minuta cedile na đevđiru. Uz povremeno drmanje šerpe početi kuvanje slatkog.




Slatko se kuva otprilike 15 do 30 minuta na srednje jakoj vatri. Povremeno treba vaditi po malo softa na tacnu da bi se ohladilo i proverila gustina.  Kada gustina softa bude kao malo ređi med dodati 1 limun isečen na tanke kriške, pa slatko skinuti sa vatre pokriti mokrom krpom i ostaviti da se ohladi.


Sutradan slatko sipati  u čiste i suve teglice, dodati po želji na vrh list muškatle rozetle , zatvoriti i čuvati na adekvatnom mestu.


No comments:

Post a Comment