Vremenska Prognoza

September 21, 2011

DOMAĆE SLATKO OD LJUŠTENIH ŠLJIVA


Smatraju ga kraljem slatkog , ostavlja se posebno za posluženje o slavama i velikim praznicima i podrazumeva se da se služi samo posebnim prilikama. Za razliku od slatkog od divljih jagoda ili slatkog od višanja kod pripreme slatkog od šljiva nije potrebno voditi računa o skidanju pene i njenoj gorčini. Jedino što zahteva malo truda oko ljuštenja i pripreme krečne vode…

Sastojci:
75 komada čvrstih srednje velikih šljiva
1kg šećera
500ml vode
1 limun
1 grumen kreča (250g)
3-5 litara vode

Priprema:
Potrebno je najpre pogasiti kreč da bi se došlo do krečne vode. U dublji metalni sud staviti grumen kreča i prelivati ga sa po malo vode, uz neprestano mešanje. Kada se utroše i kreč i oko 2 litra vode, mešati još malo da se dobije što homogenija masa. Dobijenu tečnost procediti kroz gustu cediljku ili gazu., pa u proceđenu tečnost  naliti još oko 2-3l vode, dobro promešati i ostaviti tako 1-2 sata dok se kreč potpuno ne istaloži, a voda iznad postane bistra. Tada pažljivo kašikom skinuti pokoricu koja se stvori i odbaciti je, a onda pažljivo odasuti bistru tečnost koja je zapravo tražena krečna voda u čist sud.
Nakon pripreme krečne vode uzeti šljive i ljuštiti ih što tanje i ubacivati u krečnu vodu da budu potopljene. Ostaviti ih u vodi oko sat vremena. Nakon sat vremena uzeti oko 1l čiste vode i ubaciti oko 2 supene kašike sode bikarbone. Zatim vaditi šljive iz krečne vode, iglom za pletenje ili sličnim predmetom vaditi koštice, tako da šljive ostanu cele i ubacivati očišćene šljive u vodu sa sodom bikarbonom, gde treba da ostanu oko 10 minuta ili dok se ušpinuje šećer za slatko. Znači, odmah staviti 1kg šećera sa 500ml vode na srednje jaku vatru da se špinuje, pa posle oko 10 do 15 minuta ubaciti šljive koje su se prethodno 5-6 minuta cedile na đevđiru. Uz povremeno drmanje šerpe početi kuvanje slatkog. Slatko se kuva otprilike 15 do 30 minuta na srednje jakoj vatri. Povremeno treba vaditi po malo softa na tacnu da bi se ohladilo i proverila gustina.  Kada gustina softa bude kao malo ređi med dodati 1 limun isečen na tanke kriške pa slatko skinuti sa vatre pokriti mokrom krpom i ostaviti da se ohladi. 




Sutradan slatko sipati  u čiste i suve teglice, dodati po želji na vrh list muškatle rozetle , zatvoriti i čuvati na adekvatnom mestu.



No comments:

Post a Comment