Vremenska Prognoza

June 9, 2011

SOK OD DIVLJE NANE ILI METVICE

Svuda prisutna, maltene kao korov,  divlja nana, konjski bosiljak, dugolisna nana ili Mentha Longifolia je vrlo česta bilka našeg podneblja. Može se naći i brati od maja do oktobra. Nalazi se na vlažnim livadama, pored potoka, grmlja, pored puteva i šuma, čak do 1500m nadmorske visine. Sa izraženim mirisom na mentol ova biljka u sebi sadrži oko 1% mentola u eteričnom ulju. Pošto sušenjem postepeno gubi miris najbolje je koristiti je svežu kao začin ili za pripremu osvežavajućih letnjih napitaka.

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sastojci:

oko 150g divlje nane

1 kg šećera

1,5 ravna kašika limuntusa

1800ml vode

Priprema:

Staviti šećer i vodu na šporet da prokuva i pustiti oko 10 minuta da vri, pa skinuti sa šporeta i ostaviti da se prohladi.

Oprati stabljike nane i iseckati je na oko 3cm dužine, pa ih potopiti u prohlađen sirup, pokriti krpom i ostaviti da stoji 24 časa. Nakon tog vremena procediti sok, dodati 1,5 ravnu kašiku limuntusa. Dobro izmešati dok se limuntus ne otopi i sipati u flaše. Sok čuvati u frižideru ili ako će duže stajati dodati konzervans i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Još jedna varijanta za čuvanje ovog soka kao i soka od zove je sipanje u manje plastične flašice bez konzervansa i zamrzavanje ili još bolje sipanjem u kesice za led i zamrzavanjem.  Po potrebi se vade kockice i prelivaju vodom, te se dobija hladno i ukusno letnje osveženje.

Sok se razblažuje sa vodom u odnosu 1:3 ili po ukusu.

1 comment: