Vremenska Prognoza

June 28, 2011

DEČIJA LOPTA VOĆNA TORTA

Napraviti voćnu tortu u obliku lopte za dečije rođendane deluje teško a zapravo nije teže od spremanja klasičnih torti.



Sastojci:

Za rolate:

20 jaja

20 kašika šećera

20 ravnih kašika brašna

1 kesica praška za pecivo

Fil:

1,2l mleka

4 kesice pudinga od vanile

10 kašika šećera

250g margarina

300g šlaga

2 čaše slatke pavlake

Voće:

Banane, jagode, maline, ananas



Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca pa umutiti 4 puta po 5 belanaca sa po 5 kašika šećera, i u to dodati po 5 žumanaca. Ručno umešati varjačom brašno i za svaku koru na vrh noža praška za pecivo. Peći u podmazanom i brašnom posutom plehu 15 minuta na 220 stepeni. Pečene kore umotati u mokre krpe, u rolate.

Fil: Staviti 1l mleka sa šećerom da provri. Za to vreme razmutiti prašak za puding u preostalo mleko pa to umešati u vrijuće mleko i skuvati gust puding. Da se tokom hlađenja pudinga ne bi stvorila kora, na još vreo puding staviti prijanjajuću foliju ili kesu i ostaviti da se ohladi. U ohlađen puding dodati umućen margarin.

Posebno umutiti šlag sa kiselom pavlakom i to sjediniti sa prethodnim filom.

Polovinu fila upotrebiti za filovanje rolata. Svaku koru namazati filom, posuti jednom vrstom voća i uviti u rolat. Rolate iseći na komade oko 1cm debljine. Uzeti zatim dve približno jednake, veće poluloptaste činije ili vanglice i obložiti ih prijanjajućom folijom. Obložiti zatim dno i stranice činija sa komadima rolata pa preko toga namazati fil i dodati voće, pa preko toga poređati još jedan red rolata, fila i voća. Na kraju poređati ravan red rolata i prekriti u obe činije slojem fila ali bez voća. Spojiti ove dve činije u loptu, trudeći se da se ivice polulopti uklope, malo pritegnuti i ostaviti preko noći u frižider da se stegnu i ohlade. Sutradan pripremiti tacnu za tortu i pažljivo skinuti jednu činiju sa torte, i tu površinu spustiti na tacnu skinuvši prethodno foliju. Na kraju skinuti i drugu činiju pa celu loptu namazati buter kremom i dekorisati šlagom ili fondanom.

No comments:

Post a Comment