Još jedna od starinskih varijanti konzerviranja voća je i slatko od višanja. Mnogima omiljena poslastica, slatko od višanja je često posluženje kod naših domaćica.
Kao i slatko od šumskih jagoda jednostavno se priprema a može jako dugo da ostane nepromenjeno.
Sastojci:
1kg višanja bez koštice
1.5kg šećera
700ml vode
1 kašičica limuntusa
Par listića muškatle rozetla, po želji
Priprema:
Višnje dobro oprati i očistiti ih od koštica. Staviti šećer i vodu u šerpu na jaku vatru da prokuvaju, tj da se šećer ušpinuje. Posle nekih 15ak minuta usuti višnje i nastaviti sa kuvanjem oko 10 minuta. Nakon tog vremena razmutiti limuntus u malo vode i dodati u slatko. Kuvati još malo uz skidanje pene koja će se jasno izdvajati. Kad pena počne da se podiže po celoj površini šerpe, kuvati slatko još par minuta i skinuti sa vatre. Kašikom pokupiti svu zaostalu penu, pa šerpu pokriti mokrom krpom i ostaviti da se ohladi.
Hladno slatko sipati u čiste i suve tegle, pa po želji i mogućnosti, ubaciti list muškatle rozetle zbog karakterističnog mirisa i poklopiti.
Kao i slatko od šumskih jagoda jednostavno se priprema a može jako dugo da ostane nepromenjeno.
Sastojci:
1kg višanja bez koštice
1.5kg šećera
700ml vode
1 kašičica limuntusa
Par listića muškatle rozetla, po želji
Priprema:
Višnje dobro oprati i očistiti ih od koštica. Staviti šećer i vodu u šerpu na jaku vatru da prokuvaju, tj da se šećer ušpinuje. Posle nekih 15ak minuta usuti višnje i nastaviti sa kuvanjem oko 10 minuta. Nakon tog vremena razmutiti limuntus u malo vode i dodati u slatko. Kuvati još malo uz skidanje pene koja će se jasno izdvajati. Kad pena počne da se podiže po celoj površini šerpe, kuvati slatko još par minuta i skinuti sa vatre. Kašikom pokupiti svu zaostalu penu, pa šerpu pokriti mokrom krpom i ostaviti da se ohladi.
Hladno slatko sipati u čiste i suve tegle, pa po želji i mogućnosti, ubaciti list muškatle rozetle zbog karakterističnog mirisa i poklopiti.
No comments:
Post a Comment