Jun mesec je svakako mesec šumskih jagoda u centralnoj Srbiji. Nema kuće u selu, ali i gradu, koja u ovo vreme ne napravi barem jednu teglu slatkog od šumskih jagoda.
Privlačan miris i zavodljiv ukus je nešto što će svakog navesti da proba ovu prelepu poslasticu od divljih jagoda.
Sastojci:
350g šumskih jagoda
1kg šećera
500ml vode
1 kašičica limuntusa
Priprma:
U šerpu staviti šećer i vodu i kuvati tj. špinovati na jakoj vatri oko 15 minuta.
Kada se šećer ugusti sipati prethodno oprane i oceđene jagode i nastaviti sa kuvanjem još 10ak minuta, uz povrmeno drmanje šerpe.
Tada razmutiti limuntus u malo vode i sipati u slatko, da bi se dobila lepa boja. Kuvati slatko još malo. Kada počne da se podiže pena po celoj površini šerpe, kuvati još neki minut i skinuti slatko sa vatre, kašikom skinuti penu, pokriti mokrom krpom i ostaviti da se ohladi.
Hladno slatko sipati u čiste i suve teglice i poklopiti. Dobro spremljeno slatko može da stoji do 2 godine bez promene ukusa ili strukture.
No comments:
Post a Comment