Vremenska Prognoza

June 16, 2011

SLATKO OD ŠUMSKIH JAGODA

Jun mesec je svakako mesec šumskih jagoda u centralnoj Srbiji. Nema kuće u selu, ali i gradu, koja u ovo vreme ne napravi barem jednu teglu slatkog od šumskih jagoda.



Privlačan miris i zavodljiv ukus je nešto što će svakog navesti da proba ovu prelepu poslasticu od divljih jagoda.

 

Sastojci:

350g šumskih jagoda

1kg šećera

500ml vode

1 kašičica limuntusa

 

Priprma:

U šerpu staviti šećer i vodu i kuvati tj. špinovati na jakoj vatri oko 15 minuta.



Kada se šećer ugusti sipati prethodno oprane i oceđene jagode i nastaviti sa kuvanjem još 10ak minuta, uz povrmeno drmanje šerpe.



Tada razmutiti limuntus u malo vode i sipati u slatko, da bi se dobila lepa boja. Kuvati slatko još malo. Kada počne da se podiže pena po celoj površini šerpe, kuvati još neki minut i skinuti slatko sa vatre, kašikom skinuti penu, pokriti mokrom krpom i ostaviti da se ohladi.



Hladno slatko sipati u čiste i suve teglice i poklopiti. Dobro spremljeno slatko može da stoji do 2 godine bez promene ukusa ili strukture.

 

No comments:

Post a Comment