Sastojci:
Kora:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike vruće vode
Fil:
800ml mleka
8 kašika šećera
7 kašika brašna
2 kašike gustina
125g margarina
Sirup:
300ml vode
250g šećera
1 kesica vanilin šećera
Glazura:
100g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Priprema:
Fil: Staviti 500 ml mleka sa 8 kašika šećera da provri. U preostalo mleko razmutiti brašno i gustin pa sipati u provrelo mleko i skuvati gust krem. Ostaviti fil da se ohladi, pa u ohlađen fil dodati 125g umućenog margarina. Staviti tako pripremljen fil 10ak minuta u frižider da se malo stegne, radi lakšeg rada.
Kora: Odvojiti belanca i žumanca, pa umutiti belanca u čvrst sneg sa šećerom, dodati žumanca a na kraju varjačom umešati ostale sastojke. Sipati smesu u podmazan i brašnom posut pleh 25x30cm i peći 15 minuta na 220 stepeni.
Sirup: Dok se kora peče staviti šećer, vanilin šećer i vodu da prokuvaju pa na vruću i pečenu koru sipati vruć siup i ostaviti da se sve ohladi.
Glazura: Rastopiti na tihoj vatri ili na pari, čokoladu i ulje uz povremeno mešanje i ostaviti da se malo prohladi ali ne dozvoliti da se stegne.
Krajnji postupak: Na ohlađenu koru naneti hladan fil i dobro ga poravnjati, pa naneti glazuru od čokolade i brzim potezima je izravnjati preko celog fila. Staviti ledene kocke u frižider par minuta i kad čokolada počne da se steže oštrim nožem naznačiti linije za sečenje, da vam se čokolada ne bi lomila kao meni :(
Na stanglu cokolade staviti kasicicu masti kada se sprema glazura i nece se lomiti! Provereno!!!!
ReplyDeleteHvala, hvala :)))
ReplyDeleteJel to belo LED ???
ReplyDeleteLed??? Naravno da ne, to je fini beli krem :))
ReplyDelete