Vremenska Prognoza

June 21, 2011

LEDENE KOCKE

Uvek popularne, kombinacija krema i čokolade, ledene kocke uvek su rado viđene na trpezama. Ovaj recept imam jako dugo i svi koji su probali ledene kocke po ovom receptu, zadovoljni su :)


Sastojci:

Kora:

5 jaja

5 kašika šećera

5 kašika brašna

2 kašike kakao praha

1 kašičica praška za pecivo

2 kašike vruće vode

Fil:

800ml mleka

8 kašika šećera

7 kašika brašna

2 kašike gustina

125g margarina

Sirup:

300ml vode

250g šećera

1 kesica vanilin šećera

Glazura:

100g čokolade za kuvanje

3 kašike ulja

 

Priprema:

Fil: Staviti 500 ml mleka sa 8 kašika šećera da provri. U preostalo mleko razmutiti brašno i gustin pa sipati u provrelo mleko i skuvati gust krem. Ostaviti fil da se ohladi, pa u ohlađen fil dodati 125g umućenog margarina. Staviti tako pripremljen fil 10ak minuta u frižider da se malo stegne, radi lakšeg rada.


Kora: Odvojiti belanca i žumanca, pa umutiti belanca u čvrst sneg sa šećerom, dodati žumanca a na kraju varjačom umešati ostale sastojke. Sipati smesu u podmazan i brašnom posut pleh 25x30cm i peći 15 minuta na 220 stepeni.


Sirup: Dok se kora peče staviti šećer, vanilin šećer i vodu da prokuvaju pa na vruću i pečenu koru sipati vruć siup i ostaviti da se sve ohladi.


Glazura: Rastopiti na tihoj vatri ili na pari, čokoladu i ulje uz povremeno mešanje i ostaviti da se malo prohladi ali ne dozvoliti da se stegne.


Krajnji postupak: Na ohlađenu koru naneti hladan fil i dobro ga poravnjati, pa naneti glazuru od čokolade i brzim potezima je izravnjati preko celog fila. Staviti ledene kocke u frižider par minuta i kad čokolada počne da se steže oštrim nožem naznačiti linije za sečenje, da vam se čokolada ne bi lomila kao meni :(

4 comments:

  1. Sladjana Perisic-PejcicJune 21, 2011 at 11:53 PM

    Na stanglu cokolade staviti kasicicu masti kada se sprema glazura i nece se lomiti! Provereno!!!!

    ReplyDelete
  2. Jel to belo LED ???

    ReplyDelete
  3. Led??? Naravno da ne, to je fini beli krem :))

    ReplyDelete