Vremenska Prognoza

June 3, 2011

Fondan, slatke maštarije

Pre dve godine tražeći inspiraciju za ukrašavanje torte po internetu, prvi put sam naišla na recept za pravljenje domaćeg fondana. Sa detaljnim uputstvom i slikama, delovalo je vrlo jednostavno za pravljenje i zaista tako i jeste. Recept je postavljen na sajtu www.minjinakuhinjica.com, a ja ću ga, naravno, postaviti i ovde.



Sastojci:

20g želatina ''C'' providni

900g šećera u prahu ''C''

100g fruktoze

20ml vode za fruktozu

50ml vode za želatin

1 velika supena kašika glicerina

Retko kada u receptima navodim proizvođače namirnica koje ulaze u sastav, ali posle mnogobrojnih proba utvrdila sam da su ''C'' šećer i želatin najbolji. Da bi fondan bio lak za oblikovanje, da se ne bi kidao i pokazivao ''rupice'' potrebno je da šećer bude što sitnije samleven a ovaj je na našem tržištu zaista najsitniji. U početku rada sa fondanom ja sam uvek uzimala fruktozu po receptu, ali sam kasnije isprobala i utvrdila da dekstroza podjednako dobro služi a mnogostruko je jeftinija od fruktoze. Inače se obe mogu kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Glierin se kupuje u apoteci.



Priprema:

Sipati oko 700g šećera u prahu u dublju posudu za mešenje, a ako je šećer sa grudvicama obavezno ga prosejati kao brašno. Nakon toga izručiti želatin u šolju od bele kafe, preliti ga sa 50ml vode i ostavite da nabubri. U šerpicu staviti 100g dekstroze i 20 ml vode pa staviti na umerenu vatru da se otapa uz neprestano mešanje. Kuvati ga još 30 sekundi od momenta ključanja a onda skinuti sa vatre pa usuti 1 punu kašiku glicerina i nabubreo želatin i promešati. Tako vruću tečnost usuti u prethodno pripremljen šešer u prahu i kašikom mešati dokle može a zatim izručiti na čistu i suvu radnu površinu i zamesiti fondan kao testo uz dodavanje ostalih 200g šećera. Dobro umešen fondan bi trebalo da prestane da se lepi za ruke i ne bi smelo da se utroši više od 900g šećera, može samo manje. Osećaj se stiče uz iskustvo, ali ove mere moraju biti izmerene skoro u gram. Gotov fondan umotati u prijanjajuću foliju i zatvoriti u posudu sa što manje vazduha.Ovako pripremljen fondan može se  čuvati nekoliko nedelja u frižideru ili na sobnoj temperaturi. Osnovna boja koja se dobija je bela, bojenje fondana izvodi se prehrambenim bojama ali uvek se mora voditi računa da je osnovna boja bela i da se sa običnim bojama retko mogu dobiti tamne boje, izuzev sa gel bojama.

Ako se posle nekog vremena fondan tokom čuvanja skameni, ne brinite već ga stavite u mikrotalasnu na 20ak sekundi ili u običnu rernu nekoliko minuta, premesite ga i ponovo će postati mekan i savitjiv za rad.

Od navedene količine satojaka može se prekriti jedna torta i napraviti nekoliko figurica.

2 comments:

  1. [...] pa sledeća kora pa čokoladni fil i šlag a treća kora ostaje slobodna ako se planira dekoracija fondanom. Pre dekorisanja šlagom, čokoladnom glazurom il fondanom torta mora da odstoji nekoliko sati u [...]

    ReplyDelete