Iako postoji tako mnogo recepata za voćnu tortu, ja ponovo nisam odolela da ne napravim neku svoju modifikaciju voćne torte od jagoda.
Nisam želela da bude klasična varijacija banana torte sa rolatima, pa sam smućkala nešto novo.
Sastojci:
Biskvit:
12 jaja
640g šećera
400g brašna
2 kesice praška za pecivo
2 kesice vanilin šećera
6 kašika vruće vode
Fil za rolate:
1kg jagoda
15 kašika šećera
2 kesice pudinga od jagoda
40g gustina
6dl gustog soka od jagoda
Fil za tortu:
1l mleka
10 kašika šećera
10 kašika (3 kesice) pudinga od vanile
250g margarina
7 kašika praška za šlag penu
200ml mleka ili kisele vode
1kg banana
Priprema:
Umutiti 6 belanaca, pa dodati 320g šećera i kad se to lepo umuti dodati žumanca, pa posle kraćeg mućenja dodati brašno pomešano sa 1 kesicom praška za pecivo i toplu vodu. Mutiti dok se sve lepo ne sjedini. Masu sipati u podmazan i brašnom posut veliki pleh od rerne i peći 15 do 20 minuta na jakoj vati. Pečeni biskvit pokriti mokrom kuhinjsom krpom i ostaviti da se ohladi. Hladan biskvit preseći na pola. Tako pripremiti još jedan biskvit za tortu.
Fil za rolate: Oprane i na krupno isečene jagode preliti sa 4dl soka od jagoda i dodati 15 kašika šećera, pa staviti na jaku vatru da se kuva. Posle 7 do 8 minuta kuvanja razmutiti puding i gustin sa 2dl soka i to uliti u vrijuću masu i uz neprestano mešanje skuvati gust krem.
Krem ostaviti da se ohladi. Hladnim filom mazati biskvite i saviti u rolate.
Fil za tortu: Staviti oko 800ml mleka sa 10kašika šećera da proključa, pa u to sipati preostalih 200 ml mleka pomešanog sa pudingom. Skuvati puding uz neprestano mešanje, pa ga skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi Ohlađen puding izmiksati sa umućenim margarinom.
Umutiti šlag i mikserom ga pomešati sa umućenim kremom od pudinga i margarina.
Finalni postupak
Jedan rolat seći postepeno na šnite debljine oko 1cm, dok se ne pokrije dno tacne za tortu. Na osnovu ovoga iseći ostale rolate da se dobije dovoljan broj komada za 4 sloja torte. Svaki red poređanih šnita tanko prefilovati filom za tortu pa naseckati i rasporediti banane, pa nafilovati sa još malo fila i tako ređati do poslednjeg sloja. Na kraju celu tortu nafilovati i ostaviti da se ohladi i stegne.
Dekorisati tortu po želji. Ova torta dobro podnosi fondan
No comments:
Post a Comment