Uvek kada želim da napravim veliku i čvrstu tortu koja dobro podnosi letnje temparature, vlažnost i fondan, ja se odlučujem za moskva šnite tortu. Ova voćna torta sa lešnicima zaista zaslužuje počasno mesto na listi torti sa voćem.
Sastojci:
Kore:
20 belanaca
400g šećera
400g mlevenih oraha
4 kašike mlevenih lešnika
4 ravne kašike brašna
Fil I:
20 žumanaca
20 kašika šećera
1 kesica pudinga od vanile
500ml mleka
2 kašike gustina
250g margarina sa ukusom slatke pavlake
Fil II:
750ml slatke pavlake
Voće:
500g višanja iz zamrzivača ili kompota
1 manja konzerva komadića ananasa
150g drobljenih lešnika
Priprema:
Umutiti 4 puta po 5 belanaca sa po 100g šećera u čvrst sneg. Nakon toga varjačom umešati po 100g oraha, 1 kašiku lešniku i po 1 kašiku brašna. Pripremljenu smesu sipati u pleh 33x26cm prekriven papirom za pečenje i peći na 200 stepeni oko 15 minuta. Da bi se kore lakše odvajale od papira za pečenje, pre postavljanja u pleh papir obavezno namazati margarinom.
Fil I: Staviti 300ml mleka sa 20 kašika šećera da provri. Za to vreme umutiti žumanca, puding i gustin sa preostalim mlekom pa smesu sipati u provrelo mleko i uz neprestano mešanje skuvati gust krem. Ostaviti krem da se ohladi pa ga pomešati sa umućenim margarinom.
Fil II: Umutiti pavlaku prema uputstvu proizvođača, vodeći računa da se ne premuti.
Voće: Višnje očistiti od koštica i staviti da se ocede.
Anananas u komadićima takođe ocediti od soka.
Finalni postupak: Postaviti koru na tacnu pa je poprskati sokom od višanja i naneti četvrtinu prvog fila. Na ovaj fil naneti višnje blago ih utiskujući. Preko toga namazati trećinu slatke pavlake i posuti trećinom lešnika, pa postaviti sledeću koru. I nju poprskati sokom od višanja i namazati filom I pa naneti ananas blago ga utiskujući. Preko naneti pavlaku, izdrobljene lešnike i sledeću koru. I ovu koru poprskati sokom pa namazati četvrtinom fila I pa naneti i višnje i ananas i preko njih preostalu pavlaku i lešnike. Na kraju postaviti poslednju koru i celu tortu premazati preostalim filom.
Ova torta idealno podnosi fondan, a može se dekorisati i slatkom pavlakom.
No comments:
Post a Comment