Vremenska Prognoza

June 5, 2011

Traktor od fondana

Za pravljenje figurica i cvetova koristim isti domaći fondan  ali skoro nikada svež, već par dana star. On je tada obično malo tvrd a nekada se skoro skameni. Tada ga stavim na par minuta u zagrejanu rernu od šporeta i on se razmekša, pa ga razmesim mažući na ruke nekoliko puta margarin, koji se lepo umesi sa fondanom i da mu elastičnost koja mi omogućava da pravim i cvetove bez pucanja i kidanja.  Ovako pripremljen fondan se lako suši i ne puca.

How to make a tractor ou of fondant


Za figuru traktora potrebno je

Crveni fondan

Crni fondan

Žuti fondan

Malo margarina za ruke

Malo gustina ili šećera u prahu

Bojenje fondana

Za bojenje fondana obično koristim tečne boje ’’Eterika’’ Trstenik uz dodatak malo šećera u prahu, jer razređuju fondan. Ali na ovaj način se obično dobijaju svetle nijanse boja. Da bih dobila ovako jaku crvenu i crnu boju uzela sam ’’Eterika’’ boje u prahu, pa ih pomešala sa malo alkohola da bude gusta i razmesila sa fondanom uz malo šećera u prahu i margarin.

[caption id="attachment_118" align="aligncenter" width="500" caption="Fondant coloring"]Making fondant tractor[/caption]

Ranije sam pokušavala da farbam fondan četkicom ali nije mi se dopalo jer se vide tragovi farbanja kod tečnih boja, a i ako je fondan presuv onda ze boja razliva i gube se linije boje.

Sada da nastavimo sa traktorom:

Napraviti prvo sve delove posebno da bi se prosušili i ne bi padali i gnjeckali se, pa na kraju sastaviti sve u celinu.

Trktor od fondana


Od dela crnog fondana napraviti podlogu na koju će ići ostatak delova. Napraviti i točkove a krampone na njima urezati pomoću npr. drške od viljuške.

Od žutog fondana napraviti pravougaonik i uz pomoć lenjira izvući ravne strane ili iseći da se naprave ošte ivice. Zatim na taj deo uz pomoć vode i četkice nalepiti ivice od crnog fondana a na gornjoj strani zalepiti pravougaonik od crvenog fondana, za krov traktora.

Napraviti haubu traktora gladeći površinu da ne ostaju tragovi prstiju.

Napraviti farove od crnog fondana, pa na to vodom nalepiti 2 žute kuglice i pritisnuti da se pretvore u krugove.

figurica traktor za tortu


Crveni fondan rastanjiti oklagijom na podlozi posutoj gustinom ili šećerom u prahu, pa iseći 4 trake da zahvataju polovinu svakog točka, pa ih nalepiti na točkove

Za prednju masku haube i felne točkova pomešati malo crnog i malo crvenog fondana da se dobije neka tamno braon ili bordo boja. Rastanjiti oklagijom pa iseći krugove i nalepiti na točkove. Za prednju masku iseći poluelipsu i tupim sečivom urezati linije.

Kako napraviti traktor od fondana


Sastavlnje traktora

Na crnu podlogu namazati vodu, da ne curi, pa stavti kabinu i na nju nalepiti crne ivice na spojevima i sa leve, desne i zadnje strane kabine, po polovini. Zatim namazati crnu podlogu i deo kabine vodom, pa namestiti haubu uz kabinu. Zatim uzeti 2 čačklice i polomiti na pola, umočiti u vodu pa zabosti u telo traktora gde će doći točkovi. Točkove namazati vodom pa ih nabosti na čačkalice i pritegnuti blago. Na kraju malo udubiti mesta na haubi za farove pa i njih zalepiti vodom i pridržati malo dok se zalepe. Na kraju uzeti komadić čačkalice umočiti u vodu i zabosti u auspuh pa zabosti i zalepiti na telo traktora.

Ostaviti traktor na ubrusu ili na podlozi sa malo gustina ili šećera u prahu da se suši najmanje 1 dan pre postavljanja na tortu.Dečija figurica za tortu

1 comment:

  1. Divno. Mada vise volim da gledam figurice nego da ih pravim.:)

    ReplyDelete