Vremenska Prognoza

October 30, 2011

DOMAĆE SLATKO OD NELJUŠTENIH SMOKAVA

Pre neki dan sam utvrdila da naša smokva u dvorištu još uvek ima dosta tek sazrelih plodova, bez obzira što je ovako hladno. I eto prilike da se skuva dobro staro slatko.
Nije teško napraviti ovo slatko jedino što traži malo više šećera.

Sastojci:

2kg smokava
2 kg šećera
2 limuna
750ml vode

Priprema:

Dobro oprati smokve i odseći im vrhove. Potopiti ih zatim u vodu koja zuji ali nije počela da vri, pa ih držati tako oko 5 minuta, pa promeniti vodu i postupak ponoviti još 2 puta. Nakon toga smokve stavitiu u đevđir da se dobro ocede.

Za to vreme staviti 2kg šećera sa 750ml vode da se špinuje oko 15 minuta, pa ubaciti oceđene smokve i blago drmati šerpu dok ne počne da vri cela masa. Nastaviti kuvanje slatkog na jačoj vatri još 15 minuta, pa dodati 2 limuna isečena na kriške i kuvati još oko 10 minuta , skidajući povremeno penu koja se stvara. 








Skinuti slatko sa vatre i šerpu pokriti mokrom krpom i ostaviti do sutradan da se ohladi. Sutradan sipati  slatko od smokava u čiste i suve tegle, sve sa kriškama limuna, pa po želji na vrh dodati muškatlu rozetlu. Tegle sa slatkim poklopiti i čuvati na suvom i tamnom mestu. Ovo slatko od neljuštenih smokava nikako ne treba kuvati dugo jer se za gotovo 24h ušećeri, zato se kuva tako da sulc bude malko ređi.


No comments:

Post a Comment