Vremenska Prognoza

October 30, 2011

MINI KROFNE ILI FRITULE


Recept za fritule sam prvi put dobila od prijateljice, a kasnije tražeći po netu na Coolinarici sam našla nekoliko varijanti recepata za ovu brzu poslasticu. Ukusom veoma podsećaju na krofne, samo što se mnogo jednostavnije pripremaju. Nije potreban kvasac, mleko, oklagija i vreme.

Sastojci:

1 jaje
4 kašike šećera
1 čaša kiselog mleka ili jogurta
2 kašike rakije ili ruma
1 kašičica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
1 kašika ulja
300g brašna
Ulje za prženje

Priprema:

Umutiti jaje, jogurt, šećer i vanilin šećer i rakiju pa u to polako dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. Na kraju dodati kašiku ulja i sve ostaviti da stoji oko 15 minuta. 
  
Dobro zagrejati ulje pa kašičicu kojom će se vaditi testo zamočiti u vrelo ulje i potom uzimati testo oko polakašičice i uz pomoć druge kašičice spuštati u vruće ulje. Krofnice pržiti na srednje jakoj vatri i u dubokom ulju stalno drmajući sud u kome se prže da bi lepo narasle i dobile okrugli oblik. Fritule pržiti dok ne dobiju zlatno žutu boju. Pržene stavljati na kuhinjski ubrus da upiju masnoću, pa ih posuti šećerom u prahu.

1 comment: