Vremenska Prognoza

February 2, 2011

Sjajne a jednostavne krofne

Tradicionalne krofne koje se prže u masti i bušne su unutra. Mogu se i peći kao američke krofne ali tada se gubi šupljina u njima i ne ostavljaju neki poseban utisak.


Sastojci
2 žumanca
2 kašike masti
6 kašika šećera
½ kašičice soli
500ml mleka
1kg brašna
1 kockica svežeg kvasca (može i suvi)
1 kesica vanilin šećera
Malo šećera u prahu za posipanje
Oko 3 kašike masti za prženje
Priprema
Staviti kockicu kvasca, kašičicu brašna, kašičicu šećera i mleko na toplo mesto da kvasac nadođe. Umutiti žumanca, šećer, vanilin šećer i mast pa ih dodati u brašno. Zatim polako dodajući mleko sa kvascem zamesiti testo i ostaviti oko 45 minuta na toplom mestu da nadođe. Kada testo jednom nadođe premesiti ga i ostaviti još pola sata da narasta. Nakon toga ponovo razmesiti testo, pa ga na pobrašnjavljenoj podlozi oklagijom razviti na oko 0,5cm debljine i čašom vaditi krofne, koje treba da stoje još oko 10 minuta. Za to vreme zagrejati oko 3 pune kašike masti u dubljoj šerpi, mast mora biti jako vruća. Spuštati krofne u vrelu mast stranom koja je bila okrenuta na gore i uz neprestano drmanje šerpe pržiti dok ne porumene pa ih okrenuti i stalno drmajući ispržiti do kraja. Pržene krofne stavljati prvo na ubrus da se upije višak masti a nakon toga ređati u posudu i posipati šećerom u prahu.
Ove krofne su obično dosta šuplje u sredini pa se mogu i puniti.

2 comments: