Vremenska Prognoza

June 9, 2011

SLATKO OD RUŽA

Majske i junske starinske ruže najlepše su u bašti. Da li je to zato što su najranije tu,  pa smo se uželeli mirisa ili zaista najjače i najlepše mirišu u ovo vreme, uglavnom zaista ulepšavaju početak leta. Od njih su još naše bake pravile izvrsno slatko. Ranije sam mislila da je teško napraviti slatko od ruža ali prevarila sam se.



Jedina stvar koja mora biti ispoštovana je da se slatko kuva od starinskih mirisnih ruža, nikako od današnjih hibridnih, bez mirisa.


Sastojci:

80g ružinih latica

1l vode

1kg šećera

1/2 ravne kašičica limuntusa

Priprema:

Oprati ružine latice i iseckati ih , zatim ih staviti u 1 litar vode da se kuvaju uz neprestano ključanje oko 15 minuta. Posle tog vremena ubaciti 1 kg šećera i kuvati na jakoj vatri dok se slatko ne ugusti. Trebalo bi da bude gotovo za oko 15 do 20 minuta. Pred kraj kuvanja usuti 1/2 kašičice limuntusa rastvorenog u malo vode ili iscediti 1 ceo limun. Tada će slatko pod uticajem limunske kiseline dobiti lepu svetlu boju. Znak da je slatko gotovo je moment kada pena počne da se diže po celoj površini mase.Od tada kuvati slatko još par minuta i onda ga skinuti sa vatre, pokriti mokrom krpom i ostaviti da se hladi.

Tokom hlađenja slatko će se još malo zgusnuti pa se mora voditi računa da se ne prekuva.

1 comment:

  1. Znači tako... Ja sam pravila neke greške prilikom spravljenja. Hvala Vam na objavljenom receptu

    ReplyDelete