

Sastojci:
oko 150g divlje nane
1 kg šećera
1,5 ravna kašika limuntusa
1800ml vode
Priprema:
Staviti šećer i vodu na šporet da prokuva i pustiti oko 10 minuta da vri, pa skinuti sa šporeta i ostaviti da se prohladi.
Oprati stabljike nane i iseckati je na oko 3cm dužine, pa ih potopiti u prohlađen sirup, pokriti krpom i ostaviti da stoji 24 časa. Nakon tog vremena procediti sok, dodati 1,5 ravnu kašiku limuntusa. Dobro izmešati dok se limuntus ne otopi i sipati u flaše. Sok čuvati u frižideru ili ako će duže stajati dodati konzervans i čuvati na tamnom i hladnom mestu.
Još jedna varijanta za čuvanje ovog soka kao i soka od zove je sipanje u manje plastične flašice bez konzervansa i zamrzavanje ili još bolje sipanjem u kesice za led i zamrzavanjem. Po potrebi se vade kockice i prelivaju vodom, te se dobija hladno i ukusno letnje osveženje.
Sok se razblažuje sa vodom u odnosu 1:3 ili po ukusu.

Mmmm, volim neobicne sokice.:)
ReplyDelete