Vremenska Prognoza

September 15, 2011

DOMAĆI KEČAP


Posle nekuvanog mlevenog paradajza i soka od paradajza, došlo je vreme da se pripremi i domaći kečap za zimu. Za ovu varijantu zimnice potrebno je malo više vremena da se ukuva, ali nije preterano zahtevan kao domaći ajvar, na primer.



Sastojci:
8 kg paradajza
250g šećera
4 kašike soli
8 kašika brašna
1 kesica origana
malo bosiljka
1 kesica konzervansa
1 kesica vinobrana

Priprema:
Paradajz oprati, iseći na krupne kriške i samleti na mašinu koja odvaja ljusku i kožu, da se dobije sok od paradajza. Dobijeni sok staviti u lonac na srednje jaku vatru da se kuva. Kada sok uvri za oko 1 prst visine, dodati šećer, promešati i nastaviti sa kuvanjem. Ako se tokom kuvanja stvori pena obavezno je skinuti i odstraniti. Kuvati sok još neko vreme, da uvri još za oko 1 prst visine, pa dodati oko 4 kašike soli ili više, zavisi od ukusa. Kada se so otopi, kutlačom izvaditi oko ½ litre soka i ostaviti da se prohladi. Potom uzeti 8 kašika brašna i dobro izmešati sa prohlađenim sokom od paradajza. Ovu smesu sipati u lonac sa ostalim sokom, uz neprestano mešanje, vodeći računa da sok tada ne ključa. 


Kuvati još oko 5 minuta, pa izvaditi malo mase da se prohladi i proveriti da li je dovoljno gusto. Ako nije dovoljno gust kečap kad se malo prohladi onda dodati još malo brašna na već opisan način. Ovde je bitno znati da se kečap kasnije u teglama još malo steže, pa ne treba preterivati sa brašnom. Na kraju dodati origano i malo izmrvljenog bosioka, kuvati još malo uz dodavanje vinobrana i konzervansa, i na kraju skinuti sa vatre. Posle 5-10 minuta sipati vruć kečap u čiste i zagrejane tegle.  Ostaviti par sati na kraju šporeta da se uhvati pokorica, pa skinuti i potpuno ohlađene tegle poklopiti suvim i čistim poklopcima. 


Ovako pripremljen kečap čuvati na suvom i tamnom mestu.


No comments:

Post a Comment