Vremenska Prognoza

November 19, 2011

KISELI KUPUS RIBANAC


Kraj novembra u našoj kući vidimo kao idealno vreme za ostavljanje kiselog kupusa. Taman stiže za Novu godinu, kaže moja mama. I jako dugo ostaje u buretu, čak do maja meseca, sledeće godine. Kiseli kupus ribanac ne može toliko da stoji, a i mnogo se kraće kiseli nego kupus u glavicama. Ko voli dobri stari podvarak i pite sa kiselim kupusom, ribanac je nešto što obavezno treba pripremiti.

Sastojci:
10kg kupusa
350-400g soli
Priprema:
Sa svake glavice kupusa odstraniti bar po 1 spoljni list koji je prljav i oštećen, a ako ih ima još, kupus se ljušti dok ne ostane čista glavica. Repelje takođe treba ''podrezati'' od stajanja posle seče.




Potom uzeti rende, pa na stranu predviđenu za rendanje kupusa, koja ima samo jedan poprečni uski otvor, izrendati kupus. Ako ne ide sa rendetom, može se kupus seckati i oštrim tankim nožem kao za salatu. U čistu kantu stavljati red rezanaca kupusa, pa soliti sa par kašika soli i tako raditi dok se sve ne utroši. Na kraju , sve sastojke dobro izmešati i gnječiti rukama dok kupus ne otpusti toliko tečnosti da kada se pritegne, ostane pokriven njome.




Posle toga kupus poklopiti tanjirom i pritegnuti kamenom ili teglom punom vode i ostaviti pokriveno na toplom mestu da se kiseli. Posle nekoliko dana promešati sadržaj tako da deo sa dna ide gore. I naravno čim se stvori pokorica od plesni po površini, obavezno je skidati. Ovako pripremljen ribanac će se na toplom mestu ukiseliti za oko 20 dana.




No comments:

Post a Comment