Vremenska Prognoza

November 20, 2011

ZETOVA SLANA TORTA


Ova slana torta idealno je predjelo za slave i slavlja. Jednostavna je za pripremu, korice su sočne i super se uklapaju sa većinom kombinacija fila i dodataka. Ovaj recept za slanu tortu sam našla na netu a može se naći na mnogim mestima.

 
Sastojci:
Kore:
9jaja
3 čaše kiselog mleka
1 kesica praška za pecivo
1,5 kašičica soli
18 kašika brašna
300ml ulja
1 kašičica slatke aleve paprika
½ kašičice ljute tucane paprike
2 kašike spanaća, blitve ili zelja
Fil:
600g mladog kravljeg sira
4 kašike majoneza
1 čaša kisele pavlake
100g parizera
2 kuvana jaja
3 veće pečene paprike
Nekoliko kiselih krastavčića


 
Priprema:
I kora: Umutiti 3 jaja, 1 čašu kiselog mleka,100ml ulja, ½ kašičice soli, ½ kašičice praška za pecivo, alevu i tucanu papriku sa 6 kašika brašna. Masu mutiti kratko tek da se povežu sastojci pa uliti u pleh obložen papirom za pečenje. Ova masa je za pleh prečnika 30x22cm. Kora se peče 10-ak minuta na 220 stepeni. Tokom pečenja ne pomerati pleh ili ga vrlo pažljivo pomerati da bi kora bila ravna. Kore obavezno peći u plehu sa papirom za pečenje, radi lakšeg odvajanja.



 

II i III kora pripremaju se na isti način samo što u koru II umesto paprike ide usitnjen i blago prodinstan spanać, blitva ili zelje. A III kora se pravi kao osnovna bez paprike i zeleniša.



 
Fil: Sir izgnjaviti pa mikserom umutiti sa majonezom i pavlakom
 
Slanu tortu filovati tako da fil ide prvi na koru bez začina, pa pečene paprike, pa opet fil, pa zelena kora, fil, pa parizer, pa fil, pa treća kora i fil i naseckani krastavčići pa opet preko fil koji treba lepo poravnjati I onda narendati preko kuvana jaja. Ovakvim filovanjem filovi sa obe strane dodiruju kore i tako se slojevi torte kod serviranja neće odvajati, što se obavezno dešava kada nema fila sa obe strane, već samo paprika ili parizer.


No comments:

Post a Comment