Vremenska Prognoza

July 21, 2011

DOMAĆE KIFLICE SA MAŠĆU

Meke kao duša, kako bi rekla neka baka, da li je zbog masti, ne mogu sigurno da tvrdim, ali vredi probati ovaj recept za domaće kiflice. Ovde je u pitanju slatka varijanta testa ali podjednako je dobra i slana varijanta.





Sastojci:


900g brašna


4 kašike šećera


1 /2 kašičice soli


Malo praška za pecivo


2 jaja


2 kašike masti


1 šoljica ulja


1 kocka svežeg kvasca ili 1,5 kesica suvog kvasca


Za nadev:


Džem ili eurokrem


Za premaz:


1 jaje


1 kašičica vode



Priprema:


Zagrejati mleko, ako se koristi sveži kvasac onda odvojiti malo mleka, pa u njemu razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i ostaviti da nadođe pa dodati u brašno. Umutiti mast i jaja pa i to dodati u brašno, kao i šećer, so, ulje i prašak za pecivo. Na kraju sa toplim mlekom zamesiti testo i ostaviti da narasta oko 45 minuta. Nakon tog vremena premesiti testo i ostaviti još oko 25 minuta da stoji i  potom od testa napraviti 6 do 7 jufki i početi polako sa razvijanjem. 








Svaku jufku razviti u krug debljine oko 4mm, iseći na 8 trouglova, naneti nadev na najširi deo, pa savijati kiflice, uvijajući prvo uglove pa potom natežući blago testo saviti što više puta.








Kifle stavljati u podmazan pleh i ostaviti oko 10min da narastu (dok se zagreje rerna), nakon toga ih treba premazati jajetom umućenim sa malko vode, da se bolje maže na testo. Kiflice peći na temperaturi 220 stepeni oko 25 do 30 minuta.

No comments:

Post a Comment