Vremenska Prognoza

July 31, 2011

CECINA ILI LOVAČKA SALATA

Ovaj recept ja ''glavni hit'' za zimnicu u mojoj porodici poslednjih godina. Baš zato smo ga malo modifikovali i napravili kombinaciju ukusa malo kiselo, malo ljuto i slano, gde se idealno uklapaju meki sos od paradajza i vruskava paprika, još gotovo sveža. U originalnom receptu spominje se i ulje ali smo ga izbacili jer za par meseci užegne i upropasti sve. Ova salata se priprema sa paprikom ali mi pravimo i varijantu bez nje, i dobija se nešto kao začinjeni pelat.



Sastojci:

1,5kg paprika celih (može i upola manje, zavisi od ukusa)

1,5kg malo zrelijeg paradajza

300ml sirćrta

2 pune kašike soli

100g šećera

3 glavice belog luka

1 veza lista celera

1/3 kašičice mlevenog bibera



Priprema:

Povrće oprati, pa papriku očistiti od peteljki i semenki i izrezati na veće parčiće. Paradajz oljuštiti i rukom izgnjaviti. U šerpu staviti sirće, so i šećer da provri, pa u to ubaciti iseckanu papriku i pustiti da vri oko 5 minuta. Izvaditi papriku iz tečnosti i staviti u poklopljen sud, a u tečnost u šerpi ubaciti izgnjavljen i oljušten paradajz. Potrebno je kuvati ga ovako bez dodavanja ičega a uz ppovremeno mešanje na srednje jakoj vatri oko 1 sat, ili dok ne uvri dobar deo tečnosti. Kada se to dogodi, u šerpu ubaciti izvađenu papriku, iseckan beli luk, iseckano lišće celera i biber. Pustiti da se sve umeša oko 2 do 3 minuta, pa lovačku salatu skinuti sa vatre i pustiti da se par minuta ohladi, pa toplu sipati u tegle.




Napunjene tegle ne zatvarati odmah, već ih poređati na kraj šporeta da se malo slegnu i stvori kao pokorica na površini za šta je potrebno oko 1,5 sat. Tada tegle skinuti sa šporeta, poklopiti i cecinu salatu čuvati na tamnom i prohladnom mestu.


Varijanta lovačke salate bez paprike priprema se na isti način i sa istim začinima kao i ova prva, samo bez paprike.

1 comment:

  1. [...] cecine ili lovačke salate, sledeći favorit kada je u pitanju zimnica u našoj porodici, svakako je nekuvani mleveni [...]

    ReplyDelete