Vremenska Prognoza

August 2, 2011

ŽERBO TORTA

Ova torta je vrlo jaka i kalorična, ali predstavlja fantaziju ukusa u spoju čokolade i karamelisanog šećera, sa kremom od jaja. Iako ima neku operaciju više u pripremi, to je zapravo ne čini komplikovanom za izradu. Dobro podnosi fondan kao i ostale vidove dekoracija.



Sastojci:

Kore:

16 belanaca

16 kašika šećera

10 kašika brašna

6 kašike kakao praha

Fil:

16 žumanaca

16 kašika šećera u prahu

200g čokolade za kuvanje

250g margarina

Glazura od čokolade:

100g čokolade

50g margarina

Karamel od šećera

350g šećera

50g margarina (po želji)



Priprema:

Umutiti 4 puta po 4 belanca sa po 4 kašika šećera u čvrst sneg, pa varjačom umešati po 2,5 kašika brašna i po 1,5 kašike kakaoa, blago mešajući izjednačiti masu. Peći u okruglom plehu prečnika 28cm na 220 stepeni po 10 minuta.

Fil: Umutiti penasto žumanca i šećer pa staviti da se kuva na pari, posle nekih 5 do 6 minuta kuvanja ubaciti čokoladu izlomljenu na kocke i kuvati uz neprestano mešanje. Fil je gotov kada se sva čokolada istopi i počne da ostaje široki trag u posudi tokom mešanja ili pak oko 5 minuta pošto se čokolada istopila i sjedinila sa filom. U ohlađen fil dodati 250g umućenog margarina.

Sve kore kada su ispečene poređati jednu do druge na radnu površinu, okrenute neravnijom površinom na gore. Otopiti zatim šećer na srednje jakoj vatri pazeći da ne pregori pa brzo dugačkim nožem ili špatulom namazati u tankom sloju na sve 3 kore. Ovo se mora raditi vrlo brzo jer se šećer gotovo trenutno steže.

Kada se šećer ohladi i stegne otopiti margarin i čokoladu ali ne do ključanja već mešati da se bolje otope i sjedine a da ne budu preretki. Tako pripremljenu čokoladu namazati na karamelisanu stranu korica.

Ako torta ide pod fondan četvrtu koru ne bi trebalo mazati karamelom i čokoladom. Filovati kore redom a poslednja kora ostaje kao podloga za fondan, glazuru od čokolade ili šlag.

1 comment: