Vremenska Prognoza

August 24, 2011

VOĆNA MARKIZA SA PIŠKOTAMA

Tražeći recept za voćnu tortu sa piškotama na internetu nisam uspela da nađem zadovoljavajuću varijantu. Zato sam od nekoliko torti iskombinovala ovu nepogrešivu kombinaciju koja je jednostavna za pripremu, sočna i čvrsta.



Sastojci:

Kora:

5 belanaca

5 kašika šećera

3 kašike pšeničnog griza

2 kašike brašna

400g piškota

Fil:

5 žumanaca

1l mleka

2 kesice pudinga od vanile

2 kašike gustina

2 kašike brašna

8 kašika šećera

250g margarina

200g šlaga

2 čaše kisele pavlake

Voće po želji

Malo mleka za potapanje piškota

Šlag ili slatka pavlaka za dekoraciju

Priprema:

Kora: Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg, pa varjačom umešati griz i brašno. Koru peći u kalupu prečnika 28cm, obloženom papirom za pečenje na 220 stepeni 10 minuta.

Fil: Umutiti 300ml mleka sa 5 žumanaca, pudingom, brašnom i gustinom a preostalih 700ml mleka staviti sa 8 kašika šećera na šporet da provri. Umešati u to smesu sa žumancima i kuvati uz neprestano mešanje, dok se ne dobije gust krem. U ohlađen krem umutiti 250g margarina. Umutiti posebno šlag i kiselu pavlaku pa sjedinitii sa prethodnim filom.



Ređanje: Na okruglu tacnu postaviti koru, poprskati sa malo soka i naneti voće, pa preko njega fil. Tada postaviti maksimalno razmaknut kalup prečnika 28cm oko kore i pakovati piškote okolo kao tarabu, uglavljujući ih između kore i kalupa. Piškote samo jednom stranom umakati u mleko i tu stranu okretati ka unutrašnjosti torte.Preko fila popakovati piškote, kratko umakane u mleko, pa preko toga naneti voće, fil i još malo voća, pa na kraju fil. Malo pritegnuti kalup pa ostaviti tortu preko noći u frižider da se ohladi i stegne.



Sutradan izvaditi tortu iz frižidera i pažljivo skinuti kalup. Namazati šlagom i izravnjati. Za pravljenje slike traktora izrezati šablon, pa ga zalepiti na šlag i pažljivo skinuti. Na te konture nanositi šlag i ostatak torte ukrasiti po želji.

1 comment: