Vremenska Prognoza

August 15, 2011

ČOKOLADNA TORTA SA ŠLAGOM I PEČENIM ORASIMA

Izvorni recept i ideja za ovu tortu je moja čokoladna torta sa šlagom i keksom, ali nisam odolela da napravim ovu modifikaciju sa orasima i dobijem jedan sasvim drugačiji, potpun recept za sladokusce. Jedina mana u pripremi ove torte je obavezna upotreba papira za pečenje, jer zbog orasa kora postaje krta i lomljiva. Inače torta je jednostavna i brzo se priprema.

Sastojci:

Kore:

15 jaja

15 kašika šećera

12 kašika mlevenog keksa

1,5  kašika brašna

1 kesica praška za pecivo

3 kašike kakao praha

3 kašike ulja

200g seckanih oraha

Fil I:

15 žumanaca

250g šećera u prahu

250g čokolade

100 – 150g lomljenog keksa

250g margarina



Fil II:

200g praška za šlag penu ''C''

450ml mleka ili vode



Priprema:

Kore: Obložiti okrugli pleh dimenzija 28 – 30cm papirom za pečenje pa po dnu posuti 50g seckanih oraha. Zatim umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg, pa varjačom umešati 4 kašike keksa, 1 kašiku kakaoa, pola kašike brašna i 1 kašiku ulja. Smesu rasporediti preko iseckanih oraha u plehu, lepo izravnjatti i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 10 minuta. Ovaj postupak ponoviti još 2 puta.



Fil I. Dobro penasto umutiti žumanca i šećer u prahu pa staviti da se kuva na pari. Posle nekolko minuta dodati izlomljenu čokoladu i skuvati fil do kraja. U ohlađen fil dodati umućen margarin i 100 do 150g lomljenog keksa. Detaljniji opis kuvanja čokoladnog fila na pari može se naći u receptu za moju čokoladnu tortu sa šlagom.

Fil II: Umutiti šlag po uputstvu proizvođača.



Ređanje: Kore se okreću tako da orasi dođu sa gornje strane. Namaže se prvo čokoladni fil, pa šlag pa sledeća kora pa čokoladni fil i šlag a treća kora ostaje slobodna ako se planira dekoracija fondanom. Pre dekorisanja šlagom, čokoladnom glazurom il fondanom torta mora da odstoji nekoliko sati u frižideru da se stegne i sjedini.

1 comment:

  1. Divan recept, moracu da isprobam cim mi svekrva donese orase. :)

    ReplyDelete