Vremenska Prognoza

August 31, 2011

DOMAĆA PITA SA JABUKAMA

Kada počnu da zrele jabuke, pa su još malo kiselkaste, meni je uvek prva asocijacija i želja da sa njima pripremim dobru staru pitu sa domaćim korama, po bakinom receptu. Priprema se očas posla, iako se kore mese i razvijaju.






Sastojci:


Kore:


350g brašna


prstohvat soli


prstohvat suvog kvasca


1 kašika šećera


2 kašike ulja


1,5 šolja tople vode


Nadev:


oko 1kg jabuka za nadev


1 šolja šećera za posipanje


malo cimeta


1 šoljica ulja za posipanje










Priprema:


Pomešati brašno, kvasac, so i šećer, pa zamesiti testo sa toplom vodom. Testo bi trebalo da se još uvek po malo lepi za ruke i da je žilavo, kada je umešeno. Ostaviti testo na toplom mestu oko 30 minuta, pa ga premesiti i ostaviti još malo da stoji pa ponovo premesiti i podeliti na 5 jufki veličine pola limuna. Na dobro pobrašnjavljenoj podlozi rastanjiti jufku rukom pa onda oklagijom tanjiti dokle može, a potom je blago razvlačiti podvlačeći vrhove prstiju pod nju. Još malo se pomoći oklagijom, tako što se namota cela jufka na oklagiju pa se kotrlja, tako da 1 kraj uvek udara o podlogu.









Kada se postigne željena debljina i kora se manje više providi, naneti malo ulja, malo šećera i cimeta pa nastrugati jabuku. Koru saviti u rolnu i spustiti u podmazan pleh. Tako uraditi sa ostalim jufkama.








Kada je sve pripremljeno pitu posuti uljem i staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 40 minuta. Gotovu pitu izvaditi iz rerne i premazati vodom pomoću četkice, pa je ostaviti ispod krpe da se ohladi. Služiti piitu posutu šećerom u prahu.

1 comment:

  1. E draga moja....to nije ni videlo pitu od jabuka :)))....bez uvrede

    ReplyDelete