Vremenska Prognoza

August 7, 2011

ŽARBO TORTA

Ko je ikada probao žerbo tortu biće oduševljen ovom varijacijom na temu koju sam ja našla na sajtu Minjina kuhijnjica. Dakle torta je kalorijska bomba ali predstavlja  fenomenalnu kombinaciju pečenog šećera, krckave čokolade, pečenih oraha i penastog fila od jaja. Žarbo torta zaista treba probati.



Sastojci:

Kore:

20 belanaca

600 gr mlevenih oraha

400 gr šećera

120 gr  sitno seckanih oraha

Fil:

20 žumanaca

200 gr šećera u prahu

250 gr margarina

Glazura od čokolade

200 gr čokolade

100 gr margarina

Šećerni preliv:

400 gr šećera



Priprema:

Izmiksati 5 belanaca sa 100 g šećera. Dodati mlevene orahe i varjačom lagano promešati. Pleh veličine 23 x 33 cm pokriti papirom za pečenje, koji je prethodno namazan margarinom da se kora lepo odvoji bez zaostataka, zatim po njemu rasporediti 30 g sitno seckanih oraha. Sipati smesu, izravnati i peći u zagrejanoj rerni na stepeni oko 12 do 15 minuta. Ovako spremiti i preostale 3 kore.

Patišpanje složiti na sto jedan pored drugog (orasi da budu gore), da bi lakše i brže mogao da se razmaže karamelisani šećer koji se jako brzo steže.  Šećer (400 g) istopiti u svetlu karamelu, zatim brzim potezima u tankom sloju premazati sve kore. Ostaviti da se ohladi, zatim istopiti čokoladu sa 100 g margarina i premazati kore preko šećera. Ostavite da se dobro ohladi pre stavljanja fila.

Žumanca i šećer skuvati na pari, ohladiti i dodati umućeni maslac. Prefilovati kore i ukrasiti po želji. Ova torta je čvrsta i pogodna za fondan.

No comments:

Post a Comment