Vremenska Prognoza

July 26, 2011

Sočivo je iz porodice mahunarki ali je iz jelovnika nepravedno potiskuje srodna mahunarka pasulj. Postoji oko 40 vresta sočiva ali kod nas je zastupljeno svega 4 do 5 vrsta. Ova namirnica je energetski veoma bogata i sadrži visoke koncentracije vitamina B. Zbog odsustva zasićenih masnoća i štetnog holesterola i bogatstva u vlaknima ovo je vrlo poželjna i vredna namirnica.



Postoji veliki broj recepata za pripremu sočiva, a ja sam se slučajno opedelila za ovu dinstanu varijantu. Sočivo kao i većina mahunarki podleže pravilu da se prilikom kuvanja prva voda mora prosuti i zameniti novom. I još je bitno pregledati ima li kamenčića u njemu.

Sastojci:

Oko 5 šaka sočiva

1 srednja glavica crnog luka

2 srednja malo zrelija paradajza

1 srednja šargarepa

1 instant kocka za supu

2 šolje vode

Prstohvat soli

Malo vegete

Malo bibera

Peršun



Priprema:

Sočivo prebrati i proveriti da nema kamenčića, pa ga potom oprati i staviti da proključa. Za to vreme prodinstati sitno seckan luk i šargarepu na malo ulja ili masti. Kada sočivo proključa procediti ga i ubaciti u prodinstan luk i šargarepu, pa nastaviti na srednjoj vatri dinstanje. Ubaciti instant kocku i mešati dok se ne rastopi, pa odmah dodati oljušten i na kockice iseckan paradajz.



Sve ovo dinstati još malo uz neprestano mešanje, pa dodati 1 šolju vode i pustiti da krčka oko 10 minuta. Tada dodati so, biber i vegetu po ukusu i još jednu šolju vode i pustiti jelo da još malo krčka. Kada malo uvri i sočivo nabubri do pucanja, probati ukus i da li je raskuvano, pa jelo skinuti sa vatre i dodati peršun. Servirati uz meso ili stari domaći sir.

No comments:

Post a Comment