Vremenska Prognoza

July 15, 2011

KISELI KRASTAVČIĆI

Recepata za ostavljanje kiselih krastavčića postoji puno, ali moj favorit je upravo ovaj.Na ovaj način dobija se dugovečni ukus i izgled zimnice, pri čemu se izbegava razmekšavanje srži krastavčića posle par meseci stajanja. U ovaj recept ne dolazi konzervans već pasterizacija održava krastavčiće.



Sastojci (za 1 teglu od kila):

Oko 600gkrastavčića

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

1 šoljica sirćeta ''Bip''

Voda

Nekoliko zrna bibera

Pola kašičice zrnaca slačice

Priprema:

Krastavčiće oprati i ocediti od vode pa poređati u teglu zapremine 1kg, trudeći se da što više krastavčića stane i da budu pribijeni koliko je moguće.



Nakon toga šoljicom za kafu odmeriti sirće pa sipati u veću šolju, i u nju potom dodati i so i šećer i sve to mešati dok se ne rastopi. Nakon toga sve to sipati u teglu sa krastavčićima pa teglu dopuniti do vrha vodom. Dodati još i slačicu i zrna bibera, pa zatvoriti dobro poklopcem koji dobro dihtuje. Kada se pripremi dovoljan broj tegli sa krastavčićima, poređati ih sve u lonac i naliti vodom, tako da površina vode dodiruje poklopac i par mm ga zahvata.



Sve ovako pripremljeno staviti na šporet da se zagreva.  Kada voda proključa, pustiti da blago vri 3 do 5 minuta i skloniti lonac sa vatre, prekriti ga ćebetom i ostaviti da se sve ohladi. Na kraju tegle izvaditi obrisati i čuvati na tamnom mestu.

1 comment:

  1. Sladjana Perisic-PejcicJuly 15, 2011 at 10:40 PM

    ja ih ostavljam po ovom receptu i odlicni su....

    ReplyDelete