Vremenska Prognoza

July 23, 2011

MEKANA ŠTRUDLA PLETENICA SA DŽEMOM

Mekano i izdašno testo čine ovu poslasticu primamljivom u bilo koje doba godine. Premaz od mlečnog margarina za mazanje daje joj mekanost ali i rastresitost, dok džem od kajsija dodaje poslednju nit za savršen ukus ove štrudle.





Sastojci:


Oko 600g brašna


½ kockice svežeg kvasca


4 kašike šećera


malo soli


350ml mleka


1 jaje


1 belance


1 ravna kašika masti


Za mazanje


2 kašike mlečnog margarina za mazanje


3-4 kašike džema od kajsija ili po ukusu


Priprema:


Razmutiti kvasac i kašiku šećera u toplo mleko i ostaviti da naraste. Umutiti kašiku masti sa jajetom i belancetom, pa to dodati u brašno u koje su već umešani šećer i so. Sa mlekom u kome je nadošao kvasac zamesiti glatko testo i ostaviti da narasta. Kada testo udvostruči svoj volumen(posle oko 30min) premesiti ga i podeliti na dva dela za dve pletenice.







Uzeti jednu kuglu testa i oklagijom razvući do debljine oko 4mm. Razvučeno testo premazati prvo margarinom pa preko toga džemom.








Urolati ga u rolat, malo ga istegnuti nežno a zatim uplesti u pletenicu. Spojiti krajeve testa i postaviti pletenicu u podmazan pleh da narasta oko 20 minuta. Isto ponoviti sa drugim delom testa.





Kada štrudle  narastu premazati ih umućenim žumancetom i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 10 minuta, pa prekriti aluminijumskom folijom, smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći još 25 minuta ili dok ne porumene i dobiju lepu zlatnu boju.





Nikako se tokom pečenja ne sme zaboraviti na foliju, jer će u protivnom premaz od žumanceta preplanuti dok se unutrašnjost štrudle ispeče.



1 comment: