Jedan
od osnovnih simbola slave je žito. Starije domaćice će se smejati ali ovaj
recept sa slikama je namenjen onima koji spremaju žito po prvi put.
Sastojci:
300g
pšenice belije
4 do 5
kašike šećera
100g
mlevenih oraha
Oko 10
celih jezgara oraha
Žele bombone
po želji i dopuštenju
Priprema:
Za kuvanje je
najbolja pšenica belija jer je najkrupnija, najbrže se kuva i najlakće melje.
Pre svega pšenicu treba ''prebrati'' odnosno odstraniti nečistoće, slomljena i
suva zrna. Potom je treba oprati i pristaviti na srednju vatru da se kuva,
nalivena vodom tek toliko da je potopljena. Tokom kuvanja dosipati vodu čim joj
nivo padne ispod površine pšenice. Pšenica je ukuvana kada većina zrna pukne i
kada ona višestruko uveća svoj volumen.
Tada treba pustiti da
još malo vode uvri a zatim skinuti pšenicu i pustiti da se malo prohladi. Neke
domaćice pšenicu pre mlevenja peru, ali ja to ne činim, samo skinem pokoricu sa
površine. Toplu pšenicu staviti u posudu u kojoj će se sastavljati pa dodati 4
do 5 kašika šećera, zavisi od ukusa i oko 100g mlevenih oraha. Potom pšenicu
izgnjaviti i preručiti u blender pa sve zajedno usitniti i umešati. Ako nema
blendera, žito se može usitniti dužim gnjvljenjem i mešanjem viljuškom ili
mlevenjem pšenice bez dodataka u mašini za meso.
Ako
masa sa orasima i šećerom deluje retko dodati još oraha da se dobije gusta masa
koja se može oblikovati. Ovde treba računati sa tim da će se stajanjem masa još
malo stegnuti. Na kraju spremljeno žito presuti u željenu posudu za služenje,
oblikovati ga posuti mlevenim orasima, pa ukrstiti jezgrima oraha i po želji i
dopuštenju sveštenika žele bonbonama. Ova količina je dovoljna za posluživanje
oko 40 gostiju.
No comments:
Post a Comment