Vremenska Prognoza

November 20, 2011

KAKO SPREMITI SLAVSKO ŽITO


Jedan od osnovnih simbola slave je žito. Starije domaćice će se smejati ali ovaj recept sa slikama je namenjen onima koji spremaju žito po prvi put. 


 
Sastojci:
300g pšenice belije
4 do 5 kašike šećera
100g mlevenih oraha
Oko 10 celih jezgara oraha
Žele bombone po želji i dopuštenju

 
Priprema:
 Za kuvanje je najbolja pšenica belija jer je najkrupnija, najbrže se kuva i najlakće melje. Pre svega pšenicu treba ''prebrati'' odnosno odstraniti nečistoće, slomljena i suva zrna. Potom je treba oprati i pristaviti na srednju vatru da se kuva, nalivena vodom tek toliko da je potopljena. Tokom kuvanja dosipati vodu čim joj nivo padne ispod površine pšenice. Pšenica je ukuvana kada većina zrna pukne i kada ona višestruko uveća svoj volumen. 


 Tada treba pustiti da još malo vode uvri a zatim skinuti pšenicu i pustiti da se malo prohladi. Neke domaćice pšenicu pre mlevenja peru, ali ja to ne činim, samo skinem pokoricu sa površine. Toplu pšenicu staviti u posudu u kojoj će se sastavljati pa dodati 4 do 5 kašika šećera, zavisi od ukusa i oko 100g mlevenih oraha. Potom pšenicu izgnjaviti i preručiti u blender pa sve zajedno usitniti i umešati. Ako nema blendera, žito se može usitniti dužim gnjvljenjem i mešanjem viljuškom ili mlevenjem pšenice bez dodataka u mašini za meso.


 
Ako masa sa orasima i šećerom deluje retko dodati još oraha da se dobije gusta masa koja se može oblikovati. Ovde treba računati sa tim da će se stajanjem masa još malo stegnuti. Na kraju spremljeno žito presuti u željenu posudu za služenje, oblikovati ga posuti mlevenim orasima, pa ukrstiti jezgrima oraha i po želji i dopuštenju sveštenika žele bonbonama. Ova količina je dovoljna za posluživanje oko 40 gostiju.

No comments:

Post a Comment