Kraj
novembra u našoj kući vidimo kao idealno vreme za ostavljanje kiselog kupusa.
Taman stiže za Novu godinu, kaže moja mama. I jako dugo ostaje u buretu, čak do
maja meseca, sledeće godine. Kiseli kupus ribanac ne može toliko da stoji, a i
mnogo se kraće kiseli nego kupus u glavicama. Ko voli dobri stari podvarak i
pite sa kiselim kupusom, ribanac je nešto što obavezno treba pripremiti.
Sastojci:
10kg
kupusa
350-400g
soli
Priprema:
Sa svake glavice kupusa odstraniti bar po 1
spoljni list koji je prljav i oštećen, a ako ih ima još, kupus se ljušti dok ne
ostane čista glavica. Repelje takođe treba ''podrezati'' od stajanja posle
seče.
Potom uzeti rende, pa
na stranu predviđenu za rendanje kupusa, koja ima samo jedan poprečni uski
otvor, izrendati kupus. Ako ne ide sa rendetom, može se kupus seckati i oštrim
tankim nožem kao za salatu. U čistu kantu stavljati red rezanaca kupusa, pa soliti
sa par kašika soli i tako raditi dok se sve ne utroši. Na kraju , sve sastojke
dobro izmešati i gnječiti rukama dok kupus ne otpusti toliko tečnosti da kada
se pritegne, ostane pokriven njome.
Posle
toga kupus poklopiti tanjirom i pritegnuti kamenom ili teglom punom vode i
ostaviti pokriveno na toplom mestu da se kiseli. Posle nekoliko dana promešati
sadržaj tako da deo sa dna ide gore. I naravno čim se stvori pokorica od plesni
po površini, obavezno je skidati. Ovako pripremljen ribanac će se na toplom
mestu ukiseliti za oko 20 dana.
No comments:
Post a Comment