Ovaj voćni sirup je zaista neponovljivog ukusa, a dosta se lako sprema i zadržava lepi ukus i miris malina jer se ne kuva.
Sastojci:
2,5kg malina
2 do 3 čaše vode
1,3kg šećera
2 kašike limuntusa
Priprema:
Maline oprati i ocediti od vode. Nakon toga ih dobro izgnjaviti uz dodavanje oko 2 do 3 čaše vode, da samo ogreznu u vodi. Dodati potom oko 100g šećera i 1 kašiku limuntusa pa pokriti posudu i ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan uzeti čistu gustu gazu ili krpu pa u sredinu sipati odstajale maline, praviti kao zavežljaj i rukama stiskati i istiskivati sok, sve dok on izlazi. Na kraju preostali talog istresti u smeće, malo proprati krpu ili gazu pa ponavljati postupak dok se ne utroši sve. Dobijenu tečnost premeriti i računati da se na 1litar tečnosti mora dodati 500g do 650g šećera da bi se dobio gust i ukusan voćni sirup. Pored šećera mora se dodati i još jedna kašika limuntusa i oko 2g konzervansa na 2l sirupa. Kada je sve dodato sok treba mešati neko vreme a onda ga ostaviti pa povremeno u prolazu mešati dok se ne otopi sav šećer. Kada se rastopi sav šećer sirup treba sipati u čiste i suve flaša i zatvoriti. Ovako pripremljen sirup od malina čuvati na tamnom i prohladnom mestu.
[...] i u sebi zadržava pun ukus višnje. Priprema se kao većina sokova o kojima sam pisala ovde (sirup od malina, sirup od breskve), ne zahteva preterani trud, izuzev odvajanja koštica iz višanja za one koji [...]
ReplyDelete