Ove kiflice nisu previše zahtevne za pripremu, osnovno testo trpi različite varijacije nadeva bez problema, spolja su hrskave a unutra meke, a ne postaju bajate ni sledećeg dana.
Sastojci:
900g brašna
1 jaje
1 belance
1 kašika soli
1 kašičica šećera
1 kesica kvasca ili kockica svežeg kvasca
1/3 kesice praška za pecivo
400ml mleka
180g rastopljenog margarina
Za nadev:
2 kašike kisele pavlake
Malo parizera ili slanine
Malo kečapa
Malo origana
Za premaz:
1 žumance
Malo susama
Priprema:
Rastopiti margarin na tihoj vatri. Ako se koristi svež kvasac razmutiti ga u malo pripremljenog mleka sa kašičicom šećera, pa kad nadođe promešati i izručiti u brašno. Ako se koristi suvi kvasac onda ga jednostavno umešati sa solju, šećerom i praškom za pecivo u brašno. Pored ovih sastojaka u brašno dodati jaje, belance i margarin pa uz pomoć zagrejanog mleka zamesiti testo i ostaviti na toplom mestu da narasta oko 30 minuta. Nakon toga razmesiti testo i napraviti 6 jufki, pa ih ostaviti da narastaju ispod krpe oko 20ak minuta.
Posle tog vremena svaku jufku oklagijom razvući u krug koji treba iseći na 8 trouglova .
Naneti na svaki tougao nadev pa onda prvo saviti stranice uglova pored nadeva, pa nadev podviti unutra a onda blago natežući testo uvijati u rolnice. Ovakav postpak ima za cilj da spreči curenje nadeva za vreme pečenja.
Razvijanje testa u ovom slučaju radi se bez posipanja podloge brašnom, jer je testo masno od margarina, pa se ne lepi za podlogu. Na kraju kiflice ređati u podmazan pleh, ostaviti još oko 25 minuta da odstoje pokrivene, pa onda namazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Peći na 220 stepeni oko 25 do 30 minuta.
Sastojci:
900g brašna
1 jaje
1 belance
1 kašika soli
1 kašičica šećera
1 kesica kvasca ili kockica svežeg kvasca
1/3 kesice praška za pecivo
400ml mleka
180g rastopljenog margarina
Za nadev:
2 kašike kisele pavlake
Malo parizera ili slanine
Malo kečapa
Malo origana
Za premaz:
1 žumance
Malo susama
Priprema:
Rastopiti margarin na tihoj vatri. Ako se koristi svež kvasac razmutiti ga u malo pripremljenog mleka sa kašičicom šećera, pa kad nadođe promešati i izručiti u brašno. Ako se koristi suvi kvasac onda ga jednostavno umešati sa solju, šećerom i praškom za pecivo u brašno. Pored ovih sastojaka u brašno dodati jaje, belance i margarin pa uz pomoć zagrejanog mleka zamesiti testo i ostaviti na toplom mestu da narasta oko 30 minuta. Nakon toga razmesiti testo i napraviti 6 jufki, pa ih ostaviti da narastaju ispod krpe oko 20ak minuta.
Posle tog vremena svaku jufku oklagijom razvući u krug koji treba iseći na 8 trouglova .
Naneti na svaki tougao nadev pa onda prvo saviti stranice uglova pored nadeva, pa nadev podviti unutra a onda blago natežući testo uvijati u rolnice. Ovakav postpak ima za cilj da spreči curenje nadeva za vreme pečenja.
Razvijanje testa u ovom slučaju radi se bez posipanja podloge brašnom, jer je testo masno od margarina, pa se ne lepi za podlogu. Na kraju kiflice ređati u podmazan pleh, ostaviti još oko 25 minuta da odstoje pokrivene, pa onda namazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Peći na 220 stepeni oko 25 do 30 minuta.
No comments:
Post a Comment