Zapravo se radi o sirupu koji se ne kuva a vrlo je ukusan i u sebi zadržava pun ukus višnje. Priprema se kao većina sokova o kojima sam pisala ovde (sirup od malina, sirup od breskve), ne zahteva preterani trud, izuzev odvajanja koštica iz višanja za one koji žele da iskoriste i sok i višnje za zamrzavanje.
Sastojci:
5kg višanja sa košticom
2 kašike limuntusa
500ml vode
Količina šećera zavisi od količine isceđenog soka
1 kesica konzervansa
Priprema:
Višnje oprati i očistiti od koštica, vodeći računa da se to radi iznad posude u kojoj će stajati očišćene višnje, da bi se sačuvalo što više soka. Očišćene višnje staviti sa sve sokom u dublju posudi i preliti sa 500 ml vode, dodati 1 kašiku limuntusa i oko 200g šećera. Ovako sastavljenu smesu pokriti čistom krpom i otaviti da stoji preko noći.
Sutradan uzeti čistu gušću gazu ili krpu pa sipati po malo i soka i višanja u nju, pa je zatvoriti kao zavežljaj i rukama stiskati iznad čiste posude u kojoj će se skupljati sok. Ako se višnje posle ceđenja ne bacaju već stavljaju u zamrzivač, onda ih ne treba preterano cediti, nego pritiskati rukama dok postoji obilje soka. Po završenom ceđenju soka premeriti količinu dobijene tečnosti, pa na svaki litar soka dodavati 600g šećera. U sok dodati još i 1 kašiku limuntusa i konzervans (1g na 1l soka). Sve ovo promešati i ostaviti da se otapa, povremeno mešajući. Kada se sve sjedini i dobije gust sirup od višanja, sipati ga u čiste flaše, dobro zatvoriti i čuvati na tamnom i prohladnom mestu.
No comments:
Post a Comment