Liker od višanja je pravi izbor za večernje opuštanje ispred televizora ili uz dobru knjigu. Svaki gutljaj ovog voćnog likera je zaista potpun i zadovoljava čula. Iako priprema ovog alkoholnog napitka dugo traje, ona u stvari nije komplikovana ni zahtevna.
Sastojci:
1kg višanja sa košticama
700g šećera
700ml lepe srednje jake rakije
korica cimeta
karanfilić
Priprema:
Višnje oprati i ocediti od vode, pa im odstraniti peteljke. Uzeti 2 tegle i ređati red višanja, red šećera dok se tegle ne popune, ali ne ići baš do vrha.
Negde u sredini ubaciti komadiće kore cimeta i karanfilić. Na kraju višnje preliti rakijom, opet ne skroz do vrha, ali da se sav šećer nakvasi. Tagle zavoriti i ostaviti 2 do 3 nedelje na sunčanom i toplom mestu. U tom periodu povremeno protresati tegle da bi se ubrzalo otapanje šećera. Posle ovog vremena, procediti liker u čiste i suve flaša, zatvoriti ih i čuvati na tamnom i prohladnom mestu.
No comments:
Post a Comment