Pored cecine ili lovačke salate, sledeći favorit kada je u pitanju zimnica u našoj porodici, svakako je nekuvani mleveni paradajz. Po bakinom receptu radi pomalo reskog i osvežavajućeg ukusa dodajemo lišće celera i peršuna, kao i ljutu i običnu papriku.
Takođe po istom receptu da bismo izbegli kuvanje ali i dodavanje vinobrana i konzervansa koji manjaju ukus paradajzu, mi dodajemo salicil, varijantu konzervansa koji se može nabaviti u apotekama.
I zaista paradajz u flašama ostaje nepromenjen a i ukus se zadržava u originalu
Sastojci:
16 kg paradajza
1 veza celerovog lišća
1 veza peršunovog lišća
4-5 ljutih papričica
5-6 srednje velikih paprika
15 kašika soli
15 kašika šećera
15g salicila
Priprema:
Prilikom nabavke paradajza za mlevenje, poželjno je birati mekši i zreliji paradajz, sa više soka. Paradajz oprati, ocediti od vode, očistiti od repelja i iseći na veće kriške za mlevenje. Paprike oprati pa očistiti od semenki i iseći na veće šnite. Papričice samo oprati i očistiti od repelja ali ih samleti sve sa semenkama, jer one nose najviše ljutine.
Lišće peršuna i celera takođe dobro oprati. Paradajz i ostale sastojke samleti na mašinu za mlevenje mesa ali na češću rešetku, a prilikom dodavanja ljutih paprika obavezno probavati ukus, da se ne pretera sa ljutošću. Kada je paradajz i ostalo povrće samleven, premeriti dobijenu masu u litrima i na svaki litar mase dodati po kašiku soli i kašiku šećera i na 5 litara mase dodati po 5g salicila. Sve ovo izmešati i ostaviti pokriveno preko noći na hladnom mestu da se lepo otopi i sjedini. Sutradan sipati u čiste i suve flaše, pa zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Takođe po istom receptu da bismo izbegli kuvanje ali i dodavanje vinobrana i konzervansa koji manjaju ukus paradajzu, mi dodajemo salicil, varijantu konzervansa koji se može nabaviti u apotekama.
I zaista paradajz u flašama ostaje nepromenjen a i ukus se zadržava u originalu
Sastojci:
16 kg paradajza
1 veza celerovog lišća
1 veza peršunovog lišća
4-5 ljutih papričica
5-6 srednje velikih paprika
15 kašika soli
15 kašika šećera
15g salicila
Priprema:
Prilikom nabavke paradajza za mlevenje, poželjno je birati mekši i zreliji paradajz, sa više soka. Paradajz oprati, ocediti od vode, očistiti od repelja i iseći na veće kriške za mlevenje. Paprike oprati pa očistiti od semenki i iseći na veće šnite. Papričice samo oprati i očistiti od repelja ali ih samleti sve sa semenkama, jer one nose najviše ljutine.
Lišće peršuna i celera takođe dobro oprati. Paradajz i ostale sastojke samleti na mašinu za mlevenje mesa ali na češću rešetku, a prilikom dodavanja ljutih paprika obavezno probavati ukus, da se ne pretera sa ljutošću. Kada je paradajz i ostalo povrće samleven, premeriti dobijenu masu u litrima i na svaki litar mase dodati po kašiku soli i kašiku šećera i na 5 litara mase dodati po 5g salicila. Sve ovo izmešati i ostaviti pokriveno preko noći na hladnom mestu da se lepo otopi i sjedini. Sutradan sipati u čiste i suve flaše, pa zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Divno izgleda, verujem da je i tako ukusan. Vise volim paradajz koji se ne kuva.
ReplyDelete[...] Natasa na ČOKOLADNA TORTA SA ŠLAGOM I PE…Neda na GRIZ KOLAČ SA MALINAMAMarija na NEKUVANI MLEVENI PARADAJZNEKUVANI MLEVENI PAR… na CECINA ILI LOVAČKA SALATAŽARBO TORTA « … na [...]
ReplyDelete