Može se svrstati u zimnicu ali i u napitke, jer je nekuvani sok od paradajza podjednako koristan i kao dodatak jelima ali i kao okrepljujući napitak. Mana ovakvog načina ostavljanja ogleda se u većoj količini otpada, odnosno neiskorišćenog paradajza, ali kuvanjem bi se izgubila mnoga vredna svojstva paradajza.
Sastojci:
10kg zrelijeg paradajza
7 kašika šećera
7 kašika soli
2 ljute papričice
1 kašičica bibera
7g salicila
Priprema:
Paradajz dobro oprati, ocediti od vode i iseći na veće kriške. Samleti da na mašinu za odvajanje ljuski. U dobijeni sok dodati sitno iseckane ljute papričice sve sa semenkama, biber, so i šećer i po želji 1 kesicu origana ili bosioka. Količina soli i šećera zavisi od količine dobijenog soka, pa je najbolje premeriti sok od paradajza i na svaki litar tečnosti dodati po kašiku soli i kašiku šećera. Biber i origano se alternativno dodaju po želji. Na kraju dodati salicil i to u meri 1g na 1 litar soka. Sve dobro izmešati i ostaviti pokriveno preko noći, pa sutradan sipati u čiste i suve flaše, zatvoriti i čuvati na suvom i hladnom mestu.
Sastojci:
10kg zrelijeg paradajza
7 kašika šećera
7 kašika soli
2 ljute papričice
1 kašičica bibera
7g salicila
Priprema:
Paradajz dobro oprati, ocediti od vode i iseći na veće kriške. Samleti da na mašinu za odvajanje ljuski. U dobijeni sok dodati sitno iseckane ljute papričice sve sa semenkama, biber, so i šećer i po želji 1 kesicu origana ili bosioka. Količina soli i šećera zavisi od količine dobijenog soka, pa je najbolje premeriti sok od paradajza i na svaki litar tečnosti dodati po kašiku soli i kašiku šećera. Biber i origano se alternativno dodaju po želji. Na kraju dodati salicil i to u meri 1g na 1 litar soka. Sve dobro izmešati i ostaviti pokriveno preko noći, pa sutradan sipati u čiste i suve flaše, zatvoriti i čuvati na suvom i hladnom mestu.
No comments:
Post a Comment