Tražeći recept za voćnu tortu sa piškotama na internetu nisam uspela da nađem zadovoljavajuću varijantu. Zato sam od nekoliko torti iskombinovala ovu nepogrešivu kombinaciju koja je jednostavna za pripremu, sočna i čvrsta.
Sastojci:
Kora:
5 belanaca
5 kašika šećera
3 kašike pšeničnog griza
2 kašike brašna
400g piškota
Fil:
5 žumanaca
1l mleka
2 kesice pudinga od vanile
2 kašike gustina
2 kašike brašna
8 kašika šećera
250g margarina
200g šlaga
2 čaše kisele pavlake
Voće po želji
Malo mleka za potapanje piškota
Šlag ili slatka pavlaka za dekoraciju
Priprema:
Kora: Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg, pa varjačom umešati griz i brašno. Koru peći u kalupu prečnika 28cm, obloženom papirom za pečenje na 220 stepeni 10 minuta.
Fil: Umutiti 300ml mleka sa 5 žumanaca, pudingom, brašnom i gustinom a preostalih 700ml mleka staviti sa 8 kašika šećera na šporet da provri. Umešati u to smesu sa žumancima i kuvati uz neprestano mešanje, dok se ne dobije gust krem. U ohlađen krem umutiti 250g margarina. Umutiti posebno šlag i kiselu pavlaku pa sjedinitii sa prethodnim filom.
Ređanje: Na okruglu tacnu postaviti koru, poprskati sa malo soka i naneti voće, pa preko njega fil. Tada postaviti maksimalno razmaknut kalup prečnika 28cm oko kore i pakovati piškote okolo kao tarabu, uglavljujući ih između kore i kalupa. Piškote samo jednom stranom umakati u mleko i tu stranu okretati ka unutrašnjosti torte.Preko fila popakovati piškote, kratko umakane u mleko, pa preko toga naneti voće, fil i još malo voća, pa na kraju fil. Malo pritegnuti kalup pa ostaviti tortu preko noći u frižider da se ohladi i stegne.
Sutradan izvaditi tortu iz frižidera i pažljivo skinuti kalup. Namazati šlagom i izravnjati. Za pravljenje slike traktora izrezati šablon, pa ga zalepiti na šlag i pažljivo skinuti. Na te konture nanositi šlag i ostatak torte ukrasiti po želji.
Sastojci:
Kora:
5 belanaca
5 kašika šećera
3 kašike pšeničnog griza
2 kašike brašna
400g piškota
Fil:
5 žumanaca
1l mleka
2 kesice pudinga od vanile
2 kašike gustina
2 kašike brašna
8 kašika šećera
250g margarina
200g šlaga
2 čaše kisele pavlake
Voće po želji
Malo mleka za potapanje piškota
Šlag ili slatka pavlaka za dekoraciju
Priprema:
Kora: Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg, pa varjačom umešati griz i brašno. Koru peći u kalupu prečnika 28cm, obloženom papirom za pečenje na 220 stepeni 10 minuta.
Fil: Umutiti 300ml mleka sa 5 žumanaca, pudingom, brašnom i gustinom a preostalih 700ml mleka staviti sa 8 kašika šećera na šporet da provri. Umešati u to smesu sa žumancima i kuvati uz neprestano mešanje, dok se ne dobije gust krem. U ohlađen krem umutiti 250g margarina. Umutiti posebno šlag i kiselu pavlaku pa sjedinitii sa prethodnim filom.
Ređanje: Na okruglu tacnu postaviti koru, poprskati sa malo soka i naneti voće, pa preko njega fil. Tada postaviti maksimalno razmaknut kalup prečnika 28cm oko kore i pakovati piškote okolo kao tarabu, uglavljujući ih između kore i kalupa. Piškote samo jednom stranom umakati u mleko i tu stranu okretati ka unutrašnjosti torte.Preko fila popakovati piškote, kratko umakane u mleko, pa preko toga naneti voće, fil i još malo voća, pa na kraju fil. Malo pritegnuti kalup pa ostaviti tortu preko noći u frižider da se ohladi i stegne.
Sutradan izvaditi tortu iz frižidera i pažljivo skinuti kalup. Namazati šlagom i izravnjati. Za pravljenje slike traktora izrezati šablon, pa ga zalepiti na šlag i pažljivo skinuti. Na te konture nanositi šlag i ostatak torte ukrasiti po želji.
Divno. Prava letnja tortica.
ReplyDelete