Vremenska Prognoza

August 23, 2011

ZIMNICA SA ČERI PARADAJZOM

Ove godine u našoj bašti  čeri paradajz je dostigao maksimalan rod i količine. Zato smo pored dekorativne upotrebe odlučili da ga na starinski način pripremimo za zimu sa mlevenim paradajzom. Recept je krajnje jednostavan a paradajz zadržava oblik i donekle čvrstinu.



Sastojci:

oko 1kg čeri paradajza

oko1,5l mlevenog paradajza

1 kašika soli

1/2 kašike šećera

2g salicila

Priprema:



Čeri paradajz dobro oprati i ocediti od vode. Poređati ga u teglu od oko 2kg i zatim ga posoliti, pošećeriti i dodati salicil. Nakon toga ga nasuti mlevenim paradajzom, vodeći računa da sav paradajz bude dobro potopljen do vrha tegle.



Zatvoriti dobro teglu i staviti je u lonac sa hladnom vodom tako da voda zahvati i par milimetara poklopca. Staviti lonac na šporet i pustiti vodu da se zagreje i proključa. Posle 3 do 5 minuta ključanja, skinuti lonac sa vatre pa ga pokriti peškirom i ostaviti da se ohladi preko noći.



Ohlađen paradajz izvaditi iz vode, obrisati teglu i čuvati na hladnom i tamnom mestu.

No comments:

Post a Comment