Ove godine u našoj bašti čeri paradajz je dostigao maksimalan rod i količine. Zato smo pored dekorativne upotrebe odlučili da ga na starinski način pripremimo za zimu sa mlevenim paradajzom. Recept je krajnje jednostavan a paradajz zadržava oblik i donekle čvrstinu.
Sastojci:
oko 1kg čeri paradajza
oko1,5l mlevenog paradajza
1 kašika soli
1/2 kašike šećera
2g salicila
Priprema:
Čeri paradajz dobro oprati i ocediti od vode. Poređati ga u teglu od oko 2kg i zatim ga posoliti, pošećeriti i dodati salicil. Nakon toga ga nasuti mlevenim paradajzom, vodeći računa da sav paradajz bude dobro potopljen do vrha tegle.
Zatvoriti dobro teglu i staviti je u lonac sa hladnom vodom tako da voda zahvati i par milimetara poklopca. Staviti lonac na šporet i pustiti vodu da se zagreje i proključa. Posle 3 do 5 minuta ključanja, skinuti lonac sa vatre pa ga pokriti peškirom i ostaviti da se ohladi preko noći.
Ohlađen paradajz izvaditi iz vode, obrisati teglu i čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Sastojci:
oko 1kg čeri paradajza
oko1,5l mlevenog paradajza
1 kašika soli
1/2 kašike šećera
2g salicila
Priprema:
Čeri paradajz dobro oprati i ocediti od vode. Poređati ga u teglu od oko 2kg i zatim ga posoliti, pošećeriti i dodati salicil. Nakon toga ga nasuti mlevenim paradajzom, vodeći računa da sav paradajz bude dobro potopljen do vrha tegle.
Zatvoriti dobro teglu i staviti je u lonac sa hladnom vodom tako da voda zahvati i par milimetara poklopca. Staviti lonac na šporet i pustiti vodu da se zagreje i proključa. Posle 3 do 5 minuta ključanja, skinuti lonac sa vatre pa ga pokriti peškirom i ostaviti da se ohladi preko noći.
Ohlađen paradajz izvaditi iz vode, obrisati teglu i čuvati na hladnom i tamnom mestu.
No comments:
Post a Comment